Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lång kö för att behandla könssjukdom

Publicerat måndag 20 september 2004 kl 12.00

Det allvarliga läget med den stora ökningen av könssjukdomen klamydia förvärras ytterligare av långa köer på mottagningar för sexuellt överförbara sjukdomar.

På flera av de större sjukhusen runt om i landet kan man få vänta mellan två och tre veckor på undersökning och behandling för klamydia.

På Hud- och STD-mottagningen vid Norrlands Universitetssjukhus är smittsskyddskurator Kerstin Granberg-Lundgren bekymrad.

– För att komma idag så har vi drygt tre veckors väntetid. Vi har några få tider för patienter som måste komma väldigt akut, till exempel för akut herpes. För vanliga STD-ärenden så har vi tyvärr vi har inte de läkaritderna idag, säger hon.

Fullbelagt och enormt tryck
Läget vid Hud- och STD-mottagningen i Umeå är inte unikt. Fullbelagt hela september och i början av oktober säger man från Akademiska sjukhuset i Uppsala. Enormt tryck efter sommaren, stora problem, säger man i Sundsvall. Sorgligt. En tydlig resursfråga: ”Vi skulle behöva fler kontaktspårare så att vi också hinner prata om prevention”, säger man från Södersjukhuset. Där kan kan man få vänta tre till fyra veckor vid misstänkt smitta.

– Det är naturligtvis olyckligt och en oacceptabel situation om man samtidigt ska bedriva förebyggande arbete, säger Johan Karlsson, enhetschef vid Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

Går emot lag
På smittskyddsenheten görs just nu en översyn av hela sjukvårdens förebyggande arbete och behandling av sexuellt överförbara sjukdomar. En förändring måste till, säger Johan Karlsson. Han kommenterar det faktum att smittskyddslagen faktiskt säger att den drabbade utan dröjesmål ska söka läkare, och att läkaren skyndsamt undersöker.

– Åtminstone inte i lagens anda att det ska vara svårt att komma till undersökning och behandling om man tror att man har en allvarlig och smittsam sjukdom. Det ligger i sakens natur att det ska gå snabbt att komma till adekvat vård, säger han.

Vad betyder det?

– Sjukvårdshuvudmännen måste se till att lösa detta problem, säger han.

Agneta Kellgren
agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".