Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Få söker bidrag för radonsanering

Publicerat tisdag 21 september 2004 kl 10.04

Få tar riskerna med att bo i ett radonhus på allvar. Det är nämligen långt färre än väntat som tagit möjligheten till att söka bidrag till radonsanering. (SR Jönköping)

Klas Lindell är byråinspektör på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Tranås kommun och han är besviken på att så få gjort något åt radonen i sina hus.

– Jag tycker att folk ska må bra. Framförallt när jag har jobbat och räknat så mycket med det här scenariot att drabbas av lungcancer så tycker jag att folk borde ta det på mera allvar.

Alla som har över 200 bq kan få hjälp
1 januari 2003, alltså för drygt ett och ett halvt år sedan ändrades reglerna för att få bidrag till radonsanering av bostäder. Alla som har radonhalter över 200 bq har möjlighet att få upp till 15 000 kronor för att få bort radongasen i sina hus. Totalt har regeringen avsatt 33 miljoner bara i år men hittils har bara drygt 6 miljoner använts.

I Tranås har till exempel bara 150 av 4 000 hushåll gjort något åt sina radonhalter.

Dålig information
Orsaken till det låga intresset kan enligt Klas Lindell på Tranås kommun vara att informationen om de nya bidragsmöjligheterna inte gått fram eller att människor inte vill höra talas om riskerna med radon och därför skjuter problemet framför sig.

Egentligen borde alla göra radonmätnignar i sina hus, eftersom många inte känner till vilken mark som huset är byggt på eller med vilket byggmaterial.

– Mycket samtal får man när folk diskuterar det allmänt men att gå vidare till åtgärder är det tyvärr allt för få som gör i dagsläget, säger Klas Lindell på miljö och hälsoskyddsförvaltningen i Tranås.

Borde alla mäta i sina fastigheter?

– Radonhalten i marken kan skilja sig och det finns andra detaljer som grundläggning av huset. Det är många faktorer som i slutändan ger en viss radonhöjd. Mäter man så är man borta från allt tvivel.

Ann-Sofie Karlman, SR Jönköping 
ann-sofie.karlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".