Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Domstolsanställdas förflutna granskas

Publicerat tisdag 21 september 2004 kl 12.02

Efter flera fall där anställda på domstolar visat sig ha ett brottsligt förflutet vill nu Domstolsverket ha tillgång till polisens brottsregister.

Charlotte Brokelind som är utvecklingschef på Domstolsverket anser att det är viktigt att upptäcka personer som själva straffats innan de anställs.

– Det har visat sig på senare tid att det har förekommit personer som ska anställas som har haft belastningar på sig själv. Det är naturligtvis inte lämpligt säger hon.

Få fall
Det handlar inte om många fall, enligt Domstolsverket en handfull på några år men det räcker ändå för att nagga förtroendet för domstolarna i kanten. Ett exempel är en domare i Malmö som dömts för att upprepade gånger ha köpt sex av en prostituerad.

– Att ha en person som sitter i dömande funktion eller jobbar med att förbereda mål, det är ju inte bra att en person är dömd. Det tror jag att de flesta inser, säger Charlotte Brokelind.

Arbetar man i domstol så ska man vara fri från brottsliga handlingar?

– Ja, när det är frågan om grövre brott så tycker jag att det är ganska självklart, säger hon.

Andra myndigheter har rätt att granska
Redan idag har andra myndigheter rätt att kontrollera anställda mot polisens register och exempelvis den som söker jobb inom barnomsorgen måste visa upp intyg på att man är ostraffad, en möjlighet som domstolarna alltså saknat.

Domstolsverket förbereder därför en skrivelse till regeringen där man ber att få göra kontroller av nyanställda. Det gäller i första hand notarier men även domare kan omfattas i framtiden tror Charlotte Brokelind

– Där ligger frågan inte hos oss. Det är tjänsteförslagsnämnden och regeringen ytterst som har den frågan. Vi tittar gemensamt på det för att se om vi ska vidta några åtgärder.

Helt okontroversiellt är det inte att gå in och granska anställdas förflutna, det medger Charlotte Brokelind.

– Det är klart att från en integritetssynpunkt är det ju inte trevligt. Sen kan det vara så att man hittar en belastning och då måste man fundera på om det ska inverka på anställningen.

– Det kan vara ett brott som begåtts för länge sedan eller det kan vara en ringa förseelse. Det gör frågan svårare, ska det inverka på att den här personen ska få anställning eller inte. Bara för det ska det inte innebära att man inte ska inhämta information. Dessutom kan det vara bra att den som söker anställning vet att arbetsgivaren kollar upp det, säger Charlotte Brokelind.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".