Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skarp kritik mot ryska anti-terrorlagar

Publicerat tisdag 21 september 2004 kl 12.30

I Ryssland väntar stora inskränkningar i medborgarnas rörelsefrihet och medias bevakning. En rad nya förslag till nya antiterrorlagar diskuteras i det ryska parlamentet och förslagen får hård kritik från människorättsorganisationer.

Det finns en stark tendens att reaktionen mot terrorism slår mot media och mänskliga rättigheter och inte gör något åt bristerna i till exempel säkerhetstjänsten eller elittrupperna, säger Elena Zhemkova vid Memorial. Hon nämner Izvestias redaktör som tvingades avgå efter Beslan och den generella bristen på oberoende media i Ryssland.

Om något av förslagen blir lag kommer medias möjligheter att bevaka terrordåd inskränkas ytterligare. Det är ett av 30 lagförslag med stöd från säkerhetstjänsten FSB. Journalister ska tillåtas finnas på plats, men inte direktrapportera som vid gisslandramat i Beslan.

Hemsida stoppad
Redan då avbröt ryska tv-kanaler sina direktrapporteringar i en slags självcensur. Det ska inte heller bli tillåtet att låta terrorister komma till tals. Vilka som är terrorister avgörs av myndigheterna. Den tjetjenska gerillans hemsida på nätet Kavkazcenter har Ryssland redan lyckats få stoppad, genom att få Litauen att stänga servern.

Ryssland har också pressat på Storbritannien. Där lever en talesman för den före detta tjetjenske presidenten och motståndsmannen Aslan Maschadov. Maschadov ses som terrorist av de ryska myndigheterna. Hans talesman har intervjuats i brittiska BBC, något som fått ryska UD att kalla till sig den brittiske ambassadören.

Begränsad rörelsefrihet
De nya lagarna begränsar också både ryska medborgare och före detta sovjetmedborgares rätt till rörelsefrihet. Det kan bli förbjudet för till exempel människor från Kaukasus att alls åka till Moskva eller invånare i områden där Ryssland för antiterrorkamp, underförstått Tjetjenien där Ryssland sen snart tio år för ett krig.

En miljon människor beräknas finnas illegalt, alltså utan registrering, i Moskva. De flesta från forna Sovjetstater. Lagförslagen kommer att ge säkerhetstjänsten FSB större makt. Chefen för FSB vittnade igår, måndag, för första gången om terrordådet i Beslan. Han berättade att det fanns en plan att storma skolan men den hann aldrig sättas i verket. Det är första gången som det officiellt sägs att en plan överhuvudtaget fanns. Istället har det hela tiden hetat att inget våld planerades för att få slut på gisslandramat.

Den blodiga upplösningen slutade med att minst 350 människor miste livet. Varför myndigheterna ljög om hur många som fanns i skolan kunde inte FSB chefen förklara under sessionen.

Nu ska en parlamentarisk kommission på plats i Beslan försöka utreda vad som egentligen hände där. Arbetet är hemligt, men resultatet ska offentliggöras.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".