Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hård kritik efter uttalande om korruption

Publicerat tisdag 21 september 2004 kl 12.45
Moderaten Anne-Marie Pålsson.

Uppdaterad 16:45
Kritiken mot den moderata riksdagskvinnan Anne-Marie Pålsson är mycket hård efter att hon sagt till Ekot att korruption kan vara bra vid vissa tillfällen. Kritiken kommer bland annat från Institutet mot mutor.

Kritiken kommer både från de egna leden och från socialdemokraterna. Dessutom är chefen för Institutet mot mutor oroad.

– Omfattande koruption i ett land är ett oerhört kraftigt motverkande mot ekonomisk utveckling eftersom det är mycket lättar att muta folk än att försöka tillverka varor och tjänster bättre och till lägre pris, säger Claes Beyer, ordförande på Institutet mot mutor.

– Vare sig man ser det moraliskt, nationalekonomiskt eller företagsekonomiskt är mutor och koruption oacceptabelt, säger han.

Uttalande sig vid ett seminarium
Det var vid ett seminarium om just korruption på måndagseftermiddagen som Anne-Marie Pålsson, nationalekonom och moderat riksdagsledamot sa att korruption i vissa fall kunde vara bra för samhället. Så här sa hon till Ekot på måndagen:

– Om världen vore fylld av goda människor som alltid agerade i de godas intressen så är korruption alltid dåligt.

Hur är det då?

– Sådan ser inte världen ut. Det vet vi alla.

Vad är det som kan vara bra med det?

– Politiska beslut har inte alltid en optimal ekonomisk effektivitet utan det finns en rad andra aspekter som vävs in här. Vill man då att de ekonomiska aspekterna ska få ett större genomslag får man försöka styra det politiska beslutfattandet så att de ekonomiska aspekterna kommer in. Det kan göras på olika sätt.

Men hur kan korruption vara en väg?

- Om du jämför att jag i ett fall fattar ett beslut som gagnar min maktposition men som leder till ett beslut som inte är optimalt för samhället. Med en muta skulle jag fatta ett annat beslut som kan få en bättre effekt för samhället i stort, sa hon.

Utalandet kritiseras i hårda ordalag av moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin.

– Det här var ett mycket olyckligt uttalande. Att som en slags generell inställning säga att mutor kan föra någonting bra med sig tycker jag är oerhört märkligt, säger Sven-Otto Littorin.

Finns inga reprimander att ta till
Sven-Otto Littorin och Ann Marie Pålsson har talats vid under tisdagen men fler samtal kommer krävas senare i veckan. Vad som händer sedan är oklart.

– Det finns inga reprimander att ta till. Är man folkvald så är man. Ibland blir det olyckligt som i det här fallet och då får man försöka lära någonting av det och gå vidare, säger Sven-Otto Littorin.

Ann-Marie Pålsson har alltid varit en kontroversiell politiker och nationalekonom. Det var hon som drog igång den så kallade pigdebatten med ett förslag att skattebefria hushållsnära tjänster.

Hon har också varit i blåsväder privat. Så sent som i oktober förra året sa skattemyndigheten nej till ett skatteavdrag på 160 000 kronor som hon försökte göra för sonens privatskoleavgift.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".