Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

LO vill införa medelåldersskatt

Publicerat tisdag 21 september 2004 kl 16.01

LO-ekonomerna har i en ny rapport undersökt olika möjligheter att finansiera framtidens välfärdssystem, till exempel skola, sjukvård och åldringsvård. I takt med att andelen pensionärer ökar och de i arbetsför ålder minskar måste något göras.

Det viktigaste är att se till att fler människor kommer i arbete, säger LO:s chefsekonom Dan Andersson men han föreslår också höjd skatt för medelålders.

– Som snitt har människor i 50-årsåldern mer än vad de hade när de var 25 år och mer än vad de kommer ha när de är 75 år. Alla vill ha mer och kvalitativ vård och omsorg när de blir äldre. Då borde man hitta ett sätt där de medelålders betalade mer av sin sjukvård när de har mer pengar, säger han.

– Jag är orolig för att de medelålders är underinformerade om hur mycket de kommer kosta om 20 år. Det kostar 500 000 med en dyr äldreomsorg och då borde man betala mer skatt.

Så politikerna ska tänka om och ta ut mer skatt av de som är medelålders?

– Ja, i varje fall som alternativ att höja skatten för ungdomar som har amorteringar och barn att ta hand om. Vi riskerar att få en skattebörda som hamnar hos unga förvärvsarbetare och för lite hamnar hos dem vars barn har flyttat hemifrån, där bostäderna sannolikt är nedamorterade.

Finns det några problem med en sån har generationsskatt?

– Absolut. Människor kommer att tycka att de redan betalt sin skatt och nu ska de ha ut vad de har betalt för.

En som är tveksam till höjd skatt för den medelålders generationen är Konjunkturinstitutets chef Ingemar Hansson.

– Dels tror jag att det kommer vara svårt att få förståelse för detta. Samtidigt tror jag att vi ska vara försiktiga med att höja skatt som gör folk mindre villiga att arbeta. Varje skattehöjning som minskar lönsamheten tror jag är riskabel samhällsekonomiskt. Generationsskatten har inslag av att göra det något mindre lönsamt att arbeta i de åldersgrupperna, säger han.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".