Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Tortyr finns fortfarande i Turkiet"

Publicerat onsdag 22 september 2004 kl 07.03

Fortfarande förekommer systematisk tortyr i Turkiet. Den mycket allvarliga anklagelsen kommer från en turkisk människorättsorganisation i ett känsligt läge när landet står på tröskeln till att börja förhandla om medlemskap i EU.

– Ja, tyvärr förekommer det fortfarande tortyr på ett systematiskt vis i Turkiet, på polisstationer, i häkten och i fängelser, säger Yavus Önen, chef i Stiftelsen för mänskliga rättigheter i Ankara.

Den mest brutala formen av fysisk tortyr som har varit vanlig förut i landet, som elchocker och hårda slag under fotsulorna, har i princip helt upphört.

Annorlunda metoder idag
I dag använder istället polis och militär andra metoder som inte lämnar några spår, enligt människorättsstiftelsen. Det kan vara att hindra gripna att äta eller sova, hota med att de ska dödas eller att man ska ta dit hustrun eller andra kvinnliga familjemedlemmar och göra dem illa.

Bara i år har stiftelsen tagit emot 289 nya anmälningar på sina mottagningar för torterade runt om i landet och det är undantaget de som nu kommer fram och vågar anmäla tortyr som förekommit tidigare år.

Att EU skulle börja förhandla om ta in Turkiet som medlemsland är omöjligt om det slås fast att systematisk tortyr fortfarande förekommer.

Motsätter sig uppgifter om tortyr
EU-kommissionens lokala representation här i Ankara säger att det finns problem fortfarande med enstaka fall av psykisk tortyr men håller inte med om att det finns några trovärdiga nationella siffror som styrker att det är så förekommande att man kan kalla det systematiskt.

EU:s utvidgningskommissionär Günther Verheugen sände i alla fall en särskild rapportör till Turkiet i förra veckan för att undersöka anklagelserna. Han ska lägga fram sin rapport snarast, innan det är dags för EU att bestämma om Turkiet ska få börja förhandla om medlemskap eller inte.

Dilemma inför EU-medlemskap
För Yavus Önen och andra människorättsaktivister är det ett dilemma att deras rapporter om tortyr skulle kunna stoppa ett eventuellt EU-medlemskap. Yavus Önen till exempel är för att Turkiet ska få komma med i EU. Han har arbetat med människorättsfrågor i 40 år.

Aldrig tidigare har turkiska beslutsfattare lyssnat på människorättsgrupperna i landet, till skillnad mot nu, när det är EU som ställer samma krav som människorättsorganisationerna kämpat för så länge.

Maria Sjöqvist, Ankara
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".