Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisen hjälper inte brottsoffer tillräckligt

Publicerat onsdag 22 september 2004 kl 08.06

Många brottsoffer får inte den hjälp de har rätt till. Trots att polisen enligt lag ska informera brottsoffer om hur de kan få hjälp, är det få brottsoffer som får den informationen. Det visar en undersökning som Brottsofferjourernas riksförbund har gjort.

– Undersökningen visar att polisen inte lever upp till de skyldigheter de har, nämligen att informera brottsoffren och möjligheterna att få hjälp av ideella organisationer, som brottsofferjourer och kvinnojourer, eller myndigheter som socialtjänsten, säger Hans Klette, professor emeritus i straffrätt och ordförande Brottsofferjourernas riksförbund.

Det är bara en av tio alla människor som utsätts för brott som också får den information om brottsofferhjälp som polisen har skyldighet att lämna.

Går miste om ekonomisk ersättning
För det enskilda brottsoffret innebär det att man bland annat kan gå miste om hjälp vid rättegångar eller polisförhör, ekonomisk ersättning för brottsskadade och samtalshjälp.

Upprinnelsen till den här undersökningen är att brottsofferjourerna får allt färre ärenden samtidigt som antalet polisanmälda våldsbrott ökar. Därför har brottsofferjourernas riksförbund genomfört en enkätundersökning bland landets polismyndigheter.

Bland annat visar undersökningen att om ett brottsoffer får hjälp eller inte till största delen beror på var i landet man bor.

– Det är väldigt mycket en utbildningsfråga, ett medvetandegörande om brottsoffrens upplevelser där man inte har hunnit sätta sig in i det ännu, säger Hans Klette

Har inte omsatts i praktiken
Förra året presenterade Rikspolisstyrelsen en handlingsplan för brottsoffer. Men den har inte omsatts i praktiken.

– Man ska framför allt från ledningens sida kontrollera med att göra undersökningar årligen hur brottsoffren har upplevt polisens arbete och undersökningar om polispersonalens uppfattning om sitt arbete med brottsoffer. Det har man inte gjort, säger han.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".