Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stopp för vanvård av utvecklingsstörda

Publicerat onsdag 22 september 2004 kl 11.59

De som arbetar med vård av gravt utvecklingsstörda och psykiskt sjuka ska bli tvungna att rapportera om missförhållanden i den vården. Det är innebörden i ett förslag från regeringen.

Det kallas för lex Sarah efter undersköterskan Sarah Wägnert. Hon rapporterade om missförhållanden i vården av äldre i slutet av 90-talet.

Efter hennes avslöjande är anställda inom vården tvungna att rapportera om allvarliga missförhållanden, till exempel om en äldre människa kissat på sig och inte fått hjälp att byta lakan.

Inte heller psykiskt sjuka
Denna lag har inte omfattat missförhållanden i vården av utvecklingsstörda och psykiskt sjuka.

Lagen har gällt inom socialtjänstlagens områden och inte lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade, LSS.

Nu ska lex Sarah gälla även för de funktionshindrade, berättar socialminister Berit Andnor.

– Vi vill införa en anmälningsplikt i lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade. Det finns inte idag. Vi får då en överensstämmelse med de bestämmeleser som finns i Socialtjänstlagen, säger Berit Andnor.

Frågan är varför det varit skillnad på socialtjänstlagen och LSS.

Gälla för 50 000 till
Lagen har inte omfattat de 50 000 svenskar, som vårdas inom LSS och anmälningsplikten har inte gällt alla missförhållanden.

– Det är en bra fråga. Jag tycker det är märkligt att det inte finns och att man inte gjorde ändringen samtidigt i LSS när man gjorde den inom Socialtjänstlagen, säger Berit Andnor.

Regeringen ska på torsdagen ta beslut om en lagrådsremiss, som så småningom ska bli en lag. Lagen ska börja gälla under nästa år, om den också godkänns i riksdagen.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".