Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Strid om Song

Publicerat onsdag 22 september 2004 kl 12.16

Det blir strid om tele- och dataoperatören Song Networks.Mobiloperatören Tele 2 lägger ett konkurrerande bud på bolaget värt 4,4 miljarder kronor. Song Networks aktie steg över Tele 2:s budkurs på 75 kronor till drygt 78 kronor. Det tyder på att aktiemarknaden räknar med att den danska teleoperatören TDC, som tidigare erbjudit 70 kronor per aktie, kommer att höja sitt bud på Song Networks alternativt att fler intressenter ger sig in i budstriden.

Tele 2:s vd Lars-Johan Jarnheimer var dock sparsam med kommentarer kring vad Tele 2 gör om TDC höjer sitt bud.
-Om TDC höjer budet får styrelsen ta ställning till det och besluta hur vi ska gå vidare, säger han.

Det korta beskedet på onsdagsmorgonen från TDC var: ”inga kommentarer”, enligt danska nyhetsbyrån Ritzau. TDC bjuder fem kronor mindre per aktie än Tele 2, totalt 4,1 miljarder kronor.

Ökar vinsten

Tele 2 beskrev vid en presskonferens på onsdagen de fördelar ett samgående med Song Networks skulle ge, såsom årliga intäkts- och kostnadssynergier på över 300 miljoner kronor samt ökad vinst och ökat kassaflöde från nästa år.
-Vi har tittat på Song i flera år. Det stärker oss i hela Skandinavien plus att vi gör en inbrytning i Finland där vi tidigare bara har trevat, säger Jarnheimer.

Han tillägger att köpet stämmer överens med den strategi som Tele 2 har. Det skulle gynna Tele 2 genom att det förser bolaget med en nordisk bredbandsplattform (ADSL), som kommer att täcka över 1,3 miljoner hushåll i Sverige i slutet av året, samt ett vidsträckt ADSL-nätverk i Danmark, Finland och Norge. Det skulle även göra Tele 2 näst störst på internettelefoni i Norden.
-Genom affären kan vi komplettera vår infrastruktur till rätt pris. Vi kan flytta över mycket av den kapacitet som vi tidigare hyrt till egen infrastruktur, säger Jarnheimer.

Förlustavdrag

Besparingarna återfinns främst inom gemensam marknadsföring och hanteringen av endast ett varumärke, rationalisering av överlappande funktioner och lokaler, korsförsäljning till existerande och nya kunder samt inom infrastruktur.

Förutom synergierna tillkommer skattemässiga förlustavdrag om cirka 5 miljarder kronor.
-Det är potentiella avdrag på 5 miljarder - en försiktig bedömning är att vi kan utnyttja 500 miljoner kronor av det. Det är förmodligen värt mer, säger Tele 2:s finansdirektör Håkan Zadler.

Lars-Johan Jarnheimer tror inte att affären kommer att medföra några problem med konkurrensmyndigheterna.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".