Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Byggföretag från östeuropa går med i Svenskt Näringsliv

Publicerat onsdag 22 september 2004 kl 12.52

När byggföretag från Polen och Baltikum etablerar sig i Sverige vill de också gå med i arbetsgivarorganisationen.

Byggföretag och byggnadsarbetare från Polen och Baltikum är på väg in i Sverige.

Tusentals utländska byggnadsarbetare jobbar redan här och ett tiotal polska och baltiska byggföretag står just nu på kö till den svenska arbetsgivarorganisationen, säger Bo Adling inom Sveriges Byggindustrier.

– Flera av dem har blivit medlemmar i år, bland annat ett polskt ställningsföretag i Blekinge och ett dotterbolag till NCC, också det polskt, säger han.

Byggjobbarna jobbar redan
Ett annat nytt fenomen efter den 1 maj när EU fick tio nya medlemsländer är att allt fler polska och baltiska byggnadsarbetare söker jobb hos svenska byggföretag i Sverige.

– Det finns exempel från Sydsverige när det kommit polska byggarbetare som vill ha anställning som till exempel plattsättare. De får jobb för de är skickliga yrkesmän. Ju högre tillgång på arbetskraft ökar risken för att man inte kan sysselsätta alla, säger Bo Adling.

Facket positivt
Facket, Byggnadsarbetareförbundet, anklagar flera utländska företag för att dumpa löner och anställningsvillkor.

Nu har byggarbetsgivarna kartlagt vad som gäller när utländska byggföretag ska etablera sig i Sverige eller anlitas som entreprenörer. Det handlar till exempel om skatt, löner och anställningsvillkor.

De ska följas annars blir vare sig ordning eller konkurrens på lika villkor, säger Bo Adling som absolut inte tycker att man ska se de nya byggarna som något hot.

– Den seriösa konkurrensen är bra och vi har den öppna byggarbetsmarknaden med fri rörlighet för kaptial och tjänster. Eftersom det finns en reglerad arbetsmarknad med svenskt kollektivavtal så är det positivt att det kommer in nya företag. Sedan att det är mer gynnsamt för utländska företag vad gäller skatten så beror de på politiska beslut, säger Bo Adling.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".