Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen vill ha lag om nattis

Publicerat onsdag 22 september 2004 kl 16.55
Förskola på natten.

Regeringen vill att kommunerna blir skyldiga att ha nattöppna förskolor för barn till föräldrar med obekväm arbetstid. Men beslutet blir svårt att få igenom i riksdagen, sedan mp och oppositionen säger nej.

Miljöpartiets Mikaela Waltersson är negativ till förslaget.

– Vi tycker man ska vara restriktiv med att ålägga kommunera obligatoriska uppgifter. Det finns en poäng med lokal demokrati och att kommunerna ska hantera frågan själva.

Reglerna misstolkade
Redan nu finns det en skyldighet för kommunerna att ordna barnomsorg på obekväm arbetstid för de föräldrar som exempelvis arbetar inom vården eller på restaurang. Förslaget skulle innebära en skärpning av reglerna.

Förskoleminister Lena Hallengren anser att barnomsorgen ska vara reglerad efter de behov som en familj har.

– Det har blivit misstolkat i flera kommuner där man fattar politiska beslut och säger att de inte ens kommer göra en prövning. Vi har förtydligat att detta är något som kommunera är skyldiga att erbjuda, säger Lena Hallengren.

Men kommuner tolkar inte lagen på samma sätt.

Mer pengar behövs
Louise Fernstedt, chef för skolsektionen på Kommunförbundet, säger till Ekot att det idag inte finns någon lagstadgad skyldighet att ha barnomsorg på obekväm arbetstid. Men om förslaget blir verklighet ska pengar tillföras kommunerna.

Enligt Anders Tollin, socialdemokratiskt kommunalråd i Surahammar, så blir det kännbart för kommunens redan ansträngda ekonomi om regeringen inte skickar mer pengar.

– Vi har haft det här tidigare och om jag kommer igåg rätt så var det två barn som utnyttjade det och det kostade en halv miljon per år. Det är kännbara kostnader.

Nej till lagreglering
De politiska partierna säger att de är för nattis, men emot att det ska lagregleras eftersom kommunerna själva ska bestämma över sin verksamhet.

Kristdemokraterna säger till Ekot att de troligen inte kommer att stödja förslaget. Folkpartiet, moderaterna och centern säger alla nej till att lagstadga nattis.

Även miljöpartiet är emot förslaget om obligatoriskt nattis, som finns med i förskolepropositionen som läggs fram på måndag av regeringen och stödpartierna miljöpartiet och vänsterpartiet.

Fler förskollärare behövs
I förslaget finns också en satsning på att anställa 6 000 fler förskollärare, barnskötare och annan personal. Satsningen, som betyder att barngrupperna ska bestå av femton barn på tre anställda, ska vara genomförd om tre år.

Men målet kan vara svårt att uppfylla eftersom det är färre studenter än tidigare som går förskollärarutbildningen.

För att komma tillrätta med problemet vill regeringen skärpa kravet på lärarhögskolorna, som själva ska se till att tillräckligt många studenter går utbildningen.

Karin Persson
karin.persson@sr.se

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".