Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lägre återbäring på pensionförsäkringar

Publicerat tisdag 25 oktober 2011 kl 15.43
Oron på finansmarknaden bakom sänkningen
(0:53 min)

Den 1 november sänker pensionsbolagen Folksam Liv och Länsförsäkringar Liv spararnas återbäringsräntor, alltså avkastningen på pengar som sparas i traditionella pensionsförsäkringar.

Länsförsäkringar sänker från en procent till noll och finanschef Jakob Carlsson menar att skuldkrisen är en orsak.

– Det är för att vi ser en extremt osäker situation på marknaden och vill vi vara extra försiktiga med den återbäring vi ger.

För helåret 2011 kan pensionssparare hos Länsförsäkringar Liv räkna med en återbäringsränta på cirka 4 procent. I våras var återbäringsräntan sju procent, sedan dess har den trappas ned steg för steg och den 1 november blir återbäringsräntan noll procent.

Hos Folksam Liv åker återbäringsräntan ned från 6 till 4,5 procent.

I september stoppade Länsförsäkringar Liv möjligheten att starta ett nytt sparande med traditionell förvaltning. Anledningen är enligt Jakob Carlsson att sommarens oro på finansmarknaden med fallande räntor skapade andra förutsättningar den sortens sparande.

– Den här sorten med hög garanterad ränta fungerar inte i den lågräntemiljö vi har i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".