Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Askgravplatser börjar ersätta minneslundar

Publicerat söndag 30 oktober 2011 kl 16.57
"Man vet inte exakt heller var den avlidne ligger"
(1:27 min)
Askgravplatsen på Galärvarvskyrkogården på Djurgården i Stockholm. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Minneslundar som under lång tid varit ett alternativ till traditionell gravsättning ersätts i allt större utsträckning av askgravplatser, där den avlidnes urna är markerad med en stenplatta, men som inte kräver någon skötsel.

– Minneslunden är för anonym. Man är inte med vid gravsättningen, det är ett bekymmer. Och man vet inte exakt heller var den avlidne ligger. Det gör ju att folk mer och mer vill ha den här andra sorten, alltså askgravplats eller askminneslund, säger Pål Reijer är kyrkogårdschef i Trelleborg.

På en svensk kyrkogård är det fortfarande vanligast med gravstenar, även om minneslundarna blivit fler på senare år.

Men en minneslund är för anonymt tycker många och därför anläggs nu askgravplatser, alltså där själva platsen urnan ligger på markeras med en stenplatta och askgravlundar, som är som en minneslund, men där det går att sätta upp en skylt med den avlidnes namn.

Stenen och platsen sköts av kyrkogårdsförvaltningen och blommor och ljus placeras på en central plats, som är för alla.

Pål Reijer, som på halvtid arbetar som kyrkogårdsarkitekt har märkt att, efter att ha ritat 60-70 minneslundar, det nu är andra gravplatser som efterfrågas.

En anledning till att många väljer bort den traditionella gravstenen är kontrollen över hur graven sköts om.

– Det finns många människor som bekymrar sig mycket över att inte kunna sköta sin gravplats, om de blir sjuka eller det händer någonting annat. Och att man då upplever att folk har kontroll på att man inte tar hand om sina anhöriga på rätt sätt. Det handlar säkert också om att vi ofta bor på andra orter än där vi har våra släktgravar, säger Pål Reijer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".