Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Snart blir vi 7 miljarder människor på jorden

Publicerat söndag 30 oktober 2011 kl 10.46
"Minst 200 miljoner kvinnor saknar tillgång till preventivmedel"
(2:15 min)
Nyfödda barn vid ett kvinnosjukhus i Allahbad i Indiens mest tätbefolkade region Uttar Pradesh. Foto: Rajesh Kumar Singh/Scanpix.

I morgon, måndag, blir vi enligt FN:s beräkningar 7 miljarder människor. Även om befolkningsökningen planat ut framför allt i världens rika länder så fortsätter de stora barnkullarna i uländerna att oroa.


Den för dagen specialskrivna FN-sången handlar om en enad och jämlik värld för 7 miljarder människor.

Men världssamfundets statistik pekar åt ett annat håll.

Fast befolkningsökningen slagit av på takten totalt sett så är det just världens fattiga som kommer att bli fler.

Statistik visar att vi troligen kommer att vara tio miljarder i slutet av det här århundradet - en miljard fler än FN tidigare räknat med.

Nästan hela ökningen kommer att ske i Afrika, i länder som redan kämpar för att få resurserna att räcka till.

I dag lever nästan hälften av jordens invånare på under två dollar om dagen, vilket motsvarar ungefär 13 kronor.

Befolkningsökningen minskar alltså inte i den takt som man trott och en viktig anledning är att världens rika länder har halverat sitt bistånd till preventivmedelsrådgivning sen 90-talet.

I dag saknar minst 200 miljoner kvinnor tillgång till preventivmedel.

Att täcka detta behov skulle enligt tidningen the New York Times kosta 6.7 miljarder dollar om året - ungefär samma summa som amerikaner spenderar varje år runt Halloween.

Det är den ekonomiska samt politiska strömningar som motsätter sig sexualundervisning för unga och rätten till fri abort som bromsar den satsning på befolkningsminskning som så väl behövs.

Det menar chefen för FN:s befolkningskontor Hania Zlotnik

– Det är dags nu, säger Hania Zlotnik för omvärlden att bistå och sätta press på de fattiga ländernas regeringar. Bara genom att minska befolkningsökningen kan de möta sina medborgares behov, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".