Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre får rättshjälp

Uppdaterat söndag 30 oktober 2011 kl 14.39
Publicerat söndag 30 oktober 2011 kl 13.17
Gränsen har inte ändrats på tolv år
(1:27 min)
1 av 2
Advokaterna i den stora dopningsrättegången kritiseras. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
2 av 2
Susanne Sjödin, jurist Rättshjälpsmyndigheten. Foto: Privat.

Allt färre personer har ekonomisk möjlighet att anlita juridisk hjälp. Det visar siffror från Rättshjälpsmyndigheten som Dagens Nyheter skriver om i dag. Människor som fått rätt till ekonomiskt bidrag när de behöver till exempel en advokat, så kallad rättshjälp, har nämligen halverats de senaste tio åren.

– Jag tycker det är fruktansvärt, vi har väldigt många människor som ringer och säger ”hur ska jag  göra?”, säger Susanne Sjödin, jurist på Rättshjälpsmyndigheten.

– Jag skulle säga att ekonomiskt obemedlade inte har möjlighet att föra sin talan eller göra sin talan förd längre.

Den som befinner sig i till exempel en tvist har via Rättshjälpsmyndigheten möjlighet att få ekonomiskt bidrag för att anlita ett juridiskt ombud.

Men det är inte alla som har rätt till rättshjälp. Den som har en inkomst på 260 000 kronor om året eller mindre får bidraget men inte den som tjänar mer.

Den här inkomstgränsen har varit likadan sedan 1999.

– Lagen har många brister men man bör göra inkomstgränsen rörlig från år till år, den ska absolut höjas säger Susanne Sjödin.

Utvecklingen är tydlig. Enligt siffror från Rättshjälpmyndigheten, som Dagens Nyheter presenterar i dag, har antalet människor som fått rättshjälp kraftigt minskat de senaste åren.

2000 fick 14 000 personer ekonomiskt stöd från myndigheten, fram till förra året hade den siffran halverats till drygt 7 000 personer.

– Det är ganska självklart när man har en gräns på 260 000 kronor som inte har förändrats på tolv år, säger Susanne Sjödin, jurist på Rättshjälpsmyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".