Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

ÖB: Regeringen gick på försvarets linje

Publicerat lördag 25 september 2004 kl 16.47
ÖB Håkan Syrén.

Överbefälhavaren Håkan Syrén tillbakavisar nu påståendena att det är fel regementen som läggs ned. Enligt ÖB, har regeringen helt gått på försvarets linje om vilka orter som ska bli av med militär verksamhet.

Trots att regeringen vill frånta riksdagen möjlighet att ändra nedläggningsbeslutet finns det de som fortfarande hoppas på en ändring. En av dem är Per Lavander, socialdemokratiskt kommunalråd i Arvidsjaur.

– Vi ska ner och uppvakta försvarsutskottet och påpeka det vi tycker är brister i regeringens underlag. Arvidsjaur behöver K4. Nu har regeringen presenterat ett åtgärdsprogram som bland annat innehåller jobb från försäkringskassan och en kriminalvårdsanstalt. Jag tror inte de jobben kommer att räcka, säger Per Lavander.

Många hoppas fortfarande
Än hoppas många att riksdagen ska gå emot regeringen vad gäller försvarsnedläggningarna. Riksdagsledamöterna, särskilt de i försvarsutskottet, kommer få både en annan påstötning under den närmaste tiden.

Det är nämligen tradition i svensk försvarspolitik att det är regionalpolitisk huggsexa om regementena i riksdagen. Det vill regeringen dock ändra på.

Vill bestämma själva
Därför har den skrivit in i propositionen att regeringen själv ska bestämma vilka regementen som ska läggas ned. Riksdagen ska alltså inte längre få vara med och bestämma.

Ett argument som har hörts från flera nedläggningshotade orter under den gångna veckan är att regeringen har felbedömt de goda förutsättningarna för militären som finns på orten.

ÖB Håkan Syrén tillbakavisar nu de påståendena. Regeringen har verkligen lyssnat till vad som är bäst för försvaret och därför är det ur militär synpunkt rätt regementen som ska regeringen vill lägga ned.

Den lista som regeringen nu lägger fram. Överensstämmer den med försvarsmaktens önskemål?

– Ja, säger ÖB Håkan Syrén.

Detta är det underlag som ni har lämnat till regeringen?

– Ja, med den korta tid som stått till förfogande så har jag själv inte sett och heller inte fått rapporterade några skillnader mellan arbetsgruppens förslag och det som nu är i propositionen.

Om det blir det här som gäller då är det den militära nyttan som har styrt vilka förband som finns kvar?

– Ja, det är exakt så, säger ÖB Håkan Syrén.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".