Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Estland nöjt med utredningen om Estonia

Publicerat måndag 27 september 2004 kl 05.00
Estonias bogvisir bärgas.

Medan tioårsminnet av Estonias förlisning i Sverige fött diskussioner om nya utredningar av haveriets orsaker uteblir sådana debatter i Estland.

Den officiella inställningen i Estland är helt entydig. Vi ser inga skäl till någon ny utredning, säger Margit Markus vid näringsdepartementet i Tallinn.

– Än så länge känner vi oss oförhindrade att lita på slutsatserna i slutrapporten från 1997, där Sverige, Estland och Finland gemensamt utredde Estoniaolyckan, säger Margit Markus, som på estniska näringsdepartementet har ansvar för frågor om säkerheten i luften och till havs.

Vill inte spekulera
Hon återkommer gång på gång till rapporten. Hon låter sig inte lockas in i några spekulationer kring de frågor som väckts i Sverige senaste veckan.

För estländarna har det också varit klarare från början än för oss svenskar att fartyget måste få ligga på havsbottnen. Följaktligen gäller den gravfrid som de tre fördragsländerna Sverige, Finland och Estland sagt sig respektera, konstaterar Margit Markus.

Om nu svenskarna vill göra till exempel dykningar för att gå ner och se om grund kan finnas för att företa vidare specialutredningar?

– Om en av parterna, till exempel Sverige, skulle ta upp en diskussion om skäl för att göra nya dykningar då måste saken diskuteras. Men återigen, 1997 års rapport gäller för oss i Estland, säger hon.

Nationen skälvde
Kanske ska estländarnas envisa fasthållande vid den ses i ljuset av den oro som fick hela nationen att skälva omedelbart efter katastrofen 28 september 1994. Oron för att det var dåligt sjömanskap eller bristande säkerhet från Estlands sida som var orsaken. Något som antyddes då och då i de första spekulationerna.

– Risken fanns att den unga nationen skulle ställas vid skampålen. Så skedde inte i den officiella slutrapporten 1997. Kommissionen kom istället med rekommendationer för en förbättrad sjösäkerhet.

Under åren som gått har visserligen Estland fått en eller annan kommentar om att man ibland inte helt levt upp till de nya, skärpta sjösäkerhetskonventionernas krav. En kritik Margit Markus och estländska ansvariga bemöter med att landet visst tar till sig och lär upp sig enligt de normer som ska råda.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".