Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tidningskrönikan: Om Saab och jordens folk

Publicerat tisdag 1 november 2011 kl 11.19
Krönikan 1 nov 2011
(2:52 min)
Klicka för grafik: Saabs skakiga resa

Tidningskrönikan handlar bland annat om gårdagens beslut om att ska fortsätta. Krönikör: Katarina Helmerson.

Dagens industri, partipolitiskt obunden ser många hinder på vägen för Saab och skriver:

”Exempelvis förutsätter affärsplanen att lånet från Europeiska investeringsbanken, EIB, ska utnyttjas med ytterligare 63 miljoner euro. Vad EIB säger om den saken vet vi inte; det är dock värt att påminna om att banken redan är den största fordringsägaren i Saab och när som helst hade kunnat sätta stopp för processen. Att så inte har skett har ett signalvärde.”

Även konservativ ser hinder för Saab och skriver:

”Hur uthålliga är egentligen kineserna? Hur många vågar idag ens överväga att köpa en Saab? Dessutom kan man undra hur klokt det är att lita på en kommunistisk diktatur som frälsare. Men kan de stötta eurovalutan så är månne ett bilmärke en smal sak. Frågan är hur lyckat det är!”

Saab i en roddbåt till Kina skriver Göran Greider i socialdemokratiska Han frågar sig varför han som inte ens tycker om bilar ändå gläds åt att Saab kanske räddas - och konstaterar:

”Rakt på sak kan jag kalla det skadeglädje. Jag känner en enkel skadeglädje över att den industrifientliga Alliansregeringen här kanske kommer att få ordentligt fel. Varken statsministern eller den förre näringsministern gav intryck av att vara intresserade av att bevara Saab och den där industriella väven. De sitter fast i de senaste femton årens trend, där handelskapitalismens dygder ersatt industrikapitalismens. Dessutom tror uppenbarligen regeringen att det är viktigare med RUT-avdrag och krogsatsningar än satsningar på industrin.”

Slutligen, några ord om det faktum att födseln av en liten flicka i Manilla igår ledde till att vi nu är Människan är lösningen, inte problemet, skriver oberoende liberal som fortsätter:

”Det stora problemet är den skeva fördelningen. På en del håll hindrar överbefolkningen utvecklingen och på andra håll är det underbefolkningen som är problemet.”

även den liberal skriver på samma ämne:

”Befolkningsfrågan var ett stort debattämne under 1950-talet, då vi raskt närmade oss tre-miljardersgränsen. Kunde vår planet överhuvudtaget föda så många människor, eller hotade svältkatastrofer framöver?”

”I dag har vi facit. Hungersnöd och global fattigdom har i praktiken minskat, trots att befolkningsökningen fortsatt med närmast svindlande fart. Effektivare livsmedelsproduktion och stigande levnadsstandard i tidigare eftersatta länder är några av förklaringarna. Hur kommer det då att bli om 50 år? Omställning i olika former kommer att vara ett nyckelord.”

”Samtidigt kommer den ekonomiska tillväxten att vara nödvändig. Inte bara för att åstadkomma drägligare villkor för människor i dagens fattiga länder, utan också därför att erfarenheten visar att det är genom ekonomiska överskott och teknisk utveckling som miljöproblemen kan åtgärdas.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".