Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt få arbetsskadeersättning som kvinna

Publicerat onsdag 2 november 2011 kl 05.00
Lagändringen har inte gjort någon skillnad
(1:53 min)

Det är fortfarande svårare för kvinnor än för män att få ersättning från arbetsskadeförsäkringen. Trots att en lagändring för många år sedan skulle göra det mer jämställt. Det visar en ny rapport från Inspektionen för Socialförsäkringen.

– Det är fler kvinnor än män som nekas ersättning från arbetsskadeförsäkringen när det gäller sjukdom, säger Malin Josephson, utredare på inspektionen för Socialförsäkringen.

Arbetsskadeförsäkringen ändrades 2002 för att den skulle bli mer jämställd så att fler kvinnor skulle kunna ta del av den.

Bland annat sa man att den försäkrade ska bedömas individuellt utifrån sina fysiska och psykiska förutsättningar.

Men så har det inte blivit. Fortfarande är det yrken som domineras av män som bedöms orsaka sjukdom, men mera sällan yrken som domineras av kvinnor.

– Ett syfte med förändringen var att skillnaderna skulle minska men de har de inte gjort.

Den granskning som inspektionen för Socialförsäkringen nu gjort där man har gått igenom alla nya ansökningar under 2009 och 2010 som rör sjukdom orsakad av skadlig inverkan i arbetet  visar att 39 procent av männen fick ja till ersättning, men bara 24 procent av kvinnorna.

Försäkringskassan har inte gjort allt de borde, säger Malin Josephson.

– Vi anser att de i för liten utsträckning tar hänsyn till befintligt skick i sina beslut.

Befintligt skick är enligt Malin Josephson att ta hänsyn till den enskilda individens känslighet och förmåga att klara av olika belastningar.

– Om man är två meter lång till exempel och stor och stark så kanske man har lättare för att klara tunga lyft än om man är 1, 50 lång och väger 40 kilo.

Det finns mer att önska av Försäkringskassans sätt att hantera arbetsskadeförsäkringen

– De har inte genomfört de intentioner som fanns, säger Malin Josephson.

Det är också allt färre som söker och beviljas arbetsskadeersättning, så kallad livränta, för sjukdom orsakad av arbetsmiljön. Antalet sökande har halverats på några år.

– Antalet individer som söker och beviljas livränta har minskat markant sedan 2007.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".