Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tallar skvallrar om tusenårig utveckling

Publicerat måndag 27 september 2004 kl 12.30

Vid Vetenskapsakademins forskningsstation i Abisko i norra Lappland har man under många år studerat gamla tallar som indikatorer på naturliga förändringar av klimatet.

Genom att jämföra årsringar i flera tusen år gamla tallstubbar kan man utläsa sommartemperaturen. Men man får gå långt upp på fjället eller ner i sjöarna för att hitta dessa tallstammar.

– Väldigt mycket går upp i rök. Torra träbitar med kådor och harts brinner jättebra, säger Håkan Grudd, en av de forskare som arbetat med dessa studier.

Så vanvördigt kan man behandla tusenåriga tallstubbar utan att kanske inse deras aktningsvärda ålder.

Pusslat med 2 000 träd
I det här klimatinriktade forskningsprojektet använder forskarna en dateringsmetod, som jämför olika tallars årsringsmönster. Mönstret ska stämma precis, ungefär som i ett fingeravtryck, för att dateringen ska bli korrekt.

– Det är över 2 000 träd som vi har mätt och försökt pussla ihop från nutid till 7 400 år tillbaka i tiden, säger Håkan Grudd.

Vi sitter med en genomskärning av en tall framför oss. Hur gammalt är det här trädet?

– De innersta årsringarna började bildas under 400-talet och de yttersta är från början av 800-talet.

I de här årsringarna kan man utläsa klimatet. Vad kan du se i det här?

– Vi behöver bara gå några hundra år tillbaka för att komma till den period som kallas lilla istiden. I det här materialet ser vi att den kallaste perioden inföll under 1600-talet och i början av 1700-talet.

Antalet tallar har ökat
Kring 1000-talet inträffade en varm period och på 1900-talet, och efter den lilla istiden har det blivit varmare igen. Ytterligare uppvärmning under de senaste decennierna har nu ökat tallens förekomst i fjällområdet.

– Om jag tittar flera tusen år tillbaka i tiden så ser jag förändringar som är mycket mer dramatiska än dem vi upplever nu, säger Håkan Grudd.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".