Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler dör av smärtstillande än av knark i USA

Publicerat onsdag 2 november 2011 kl 16.20
Antalet dödsfall ökar snabbt
(1:07 min)
Foto: Matt Rourke/Scanpix

I USA ökar missbruket av smärtstillande läkemedel dramatiskt, visar en färsk rapport. Fler människor dör av dem än av tunga narkotikapreparat.

Användningen av receptbelagda smärtstillande läkemedel i USA har fyrfaldigats de senaste tio åren. Till stor del handlar konsumtionen om ett missbruk. Tolv miljoner amerikaner över 12 år använder sådana - inte för smärtlindring utan som ett berusningsmedel. Det är i dag det snabbast växande drogproblemet i USA.

Antalet dödsfall ökar också snabbt. Det senaste året som det finns siffror för är 2008. Då avled 15 000 personer i USA av överdoser av läkemedel, jämfört med 4 000 tio år tidigare.

Det betyder också att det är fler amerikaner som avlider av smärtstillande medel än av heroin och kokain tillsammans. Den främsta förklaringen till den dramatiska ökningen av läkemedelsmissbruk är att det är så lätt att skaffa sig preparaten. Rapporten säger därför att det behövs en uppstramning när det gäller receptutskrivandet. Bland annat visar det sig att bara tre procent av USA:s läkare svarar för mer än 60 procent av alla recept på smärtstillande medel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".