Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekot direktrapporterar om grekiska krisen

Uppdaterat torsdag 3 november 2011 kl 20.30
Publicerat torsdag 3 november 2011 kl 10.54
Regeringen riskerar falla i Grekland
(1:20 min)
1 av 2
Greklands finansminister Evangelos Venizelos kan fälla grekiska regeringen. Foto: Dimitri Messinis/Scanpix.
2 av 2
Den grekiske premiärministern ser fortfarande glad ut efter några timmar av regeringssammanträde. Foto:Scanpix.

Det ser inte ut att bli någon folkomröstning om det nya sparpaketet som Grekland förhandlat fram med EU. I stället vill regeringen Papandreou komma överens med oppositionen om att rösta för sparpaketet i parlamentet i morgon. Utgången av hela historien är väldigt osäker just nu, enligt Ekots Katja Magnusson.

20.30

Den europeiska unionens företrädare har gjort det "kristallklart" för Grekland att landet måste rätta sig efter sparplanen, som beslutades vid föregående veckas toppmöte, för att få ytterligare finansiellt stöd. Det säger EU-ordföranden Herman Van Rompuy och kommissionens ordförande José Manuel Barroso i ett uttalande från G20-gruppens möte i Cannes.

19.05

Beskedet till Samaras från premiärministern är att denne inte tänker avgå, rapporterar Reuters.

18.55

Greklands oppositionsledare Samaras kräver premiärminister Papandreous avgång och säger att nyval måste hållas inom sex veckor.

18.15

Grekland behöver nästa utbetalning av nödlånet, på 8 miljarder euro, den 15 december, säger finansminister Evangelos Venizelos enligt Reuters. Pengarna ska gå till löner och pensioner under resten av året.

17.55

Efter premiärministern säger finansminister Venizelos att Grekland nu måste klargöra för omvärlden att en folkomröstning inte kommer att genomföras.

Vidare måste Grekland övertyga sina internationella kollegor om att man omedelbart kommer att göra allt man åtagit sig för att genomföra räddningspaketet, säger Venizelos enligt Reuters.

17.45

– Den här parlamentsgruppen är stöttepelaren för den här församlingen, säger Papandreou och möts av applåder.

Han eldar på sina partimedlemmar för att få rätt röst i förtroendeomröstningen i morgon i parlamentet.

17.32

Han hoppas att det kommer gå att komma överens med oppositionen och särskilt det största oppositionspartiet Ny Demokrati.

Papandreou hoppas på att det som hänt kommer att leda till en ny typ av politiker och ett nytt politiskt system med större förtroende från folket.

17.30

– Vi behöver hitta en gemensam lösning och komma överens om hur vi ska agera när det gäller besluten från 26:e och 27:e oktober.

– Jag förstår svårigheterna för er, vi måste bära korset och vi kommer att lida, men vi kommer att ta oss igenom det, säger Papandreou till ledamöterna från PASOK, som samlats i parlamentet.

17.30

– Den här regeringen har aldrig varit rädd för det grekiska folket. Att ta landet till nyval i den här situationen vore att bädda för katastrof, fortsätter Papandreou. Vi skulle förlora tid och bli bankrutta.

17.25

– Men vi skulle aldrig ställa frågan om vi skulle stanna inom eurozonen eller inte i en folkomröstning. Det var inte avsikten alls då och har aldrig varit. Detta är inte en fråga att rösta om, säger premiärministern.

17.25

– Folkomröstningen var ett försök att ena folket, säger Papandreou. Beslutet togs för att försöka hitta en gemensam väg för alla greker, hävdar han i sitt tal i parlamentet.

– Jag litar på det grekiska folkets beslut och visdom, jag litar mer på det än ett politiskt status que. Jag tror på demokratin och dess djupa rötter, så när jag sa att vi skulle ha en folkomröstning fanns det trots hårt motstånd också många greker som kände att vi för första gången litade på att folket skulle kunna ta ett sådant beslut.

17.20

Den 28:e oktober agerade en del våldsamma grupper mot oss greker, den dagen blev vi generade inför resten av EU. Nu är det tid att uttrycka motsatsen vårt stöd för ansvar och för att klara vår ekonomi.

(28:e oktober hölls extremnationalistiska demonstrationer då grekiska flaggan brändes bland annat)

17.15

– Det kom något positivt från beslutet om att hålla en folkomröstning, det räddade faktiskt landet, säger Giorgos Papandreou. Vi måste inse att detta är verkligheten oavsett om vi gillar det eller inte. Varje medborgare måste inse hur vi tar oss ur det här, inga sagor räcker till alla måste ta sitt ansvar, säger premiärministern.

17.15

– En del kallade oss utpressare, samtidigt bad de oss att vara ärliga och det var vi och är fortfarande. Vi har pratat om vårt medlemsskap i eurozonen och EU. Alla beslut som vi har tagit nyligen handlar om vår plikt att stanna i eurozonen. Vi måste hålla oss till våra gemensamma beslut.

17.10

– Det som hände efter att vi skrev på avtalet var förnedrande för vårt land, vi riskerade vårt rykte och fläckade vår fana, säger Papandreou.

– Även om vi kommer att stå under finansiell översyn kommer alla beslut att tas av den grekiska regeringen och parlamentet, därför bör vi acceptera avtalet.

17.07

Räddningspaketet är en milstolpe för Grekland, säger Papandreou.

Vi vill använda pengarna i paketet för folkets bästa. Därför skrev vi på avtalet den 26:e oktober, säger han.

17.05

Premiärminister Giorgos Papandreou talar just nu direkt i grekiska parlamentet till regeringspartiet PASOK:s ledamöter.

17.00

Det utlysta mötet för socialdemokratiska regeringspartiet PASOK:s parlamentariker skulle ha börjat för snart en timme sedan, men har ännu inte inletts. Typisk PASOK-tid, skämtas det på en del grekiska nätsidor.

16.45

Regeringsmötet slutade för en dryg halvtimme sedan.

Så här sa några av ministrarna:

– Jag kommer inte stödja en två veckors övergångsregering, sa Christos Papoutsis, minister för medborgerliga rättigheter.

– Den här regeringen har lyckats med stordåd liknande Eleftherios Venizelos och Harilaos Trikoupis ( två dominanter i grekisk politik), sa vice utrikesministern  Mariliza Xenoyiannakopoulou.

Andreas Loverdos, hälso och socialminister var mycket kritisk till en folkomröstning.

Jannis Ragousis, transportminister hävdar att regeringen nu bevisat att den sitter där den sitter för att den vill ha makt.

16.33

Om oppositionen är redo att stödja stödpaketet i parlamentet kommer det inte hållas någon folkomröstning, sa premiärministern i sitt tal vid regeringsmötet.

– Jag blir glad även om vi inte folkomröstar eftersom det inte hade något egenvärde. Jag kommer föra samtal med Samaras för att se hur vi kan gå vidare för att hitta en gemensam hållning.

Papandreou underströk igen att ett grekiskt utträde ur eurozonen inte kunde komma ifråga.

16.20

Vad låg egentligen bakom Papandreous beslut att utlysa en folkomröstning? Var det ett genuint försök att låta folket vara med och bestämma eller handlade det hela tiden om ett politiskt rävspel? Ingen i Grekland har hittills kunnat komma med svaret på dessa frågor.

16.05

Premiärministerns tal(på grekiska) till regeringen har lagts ut här.

16.00

 kommenterar på sitt sätt Grekland

15.55

Premiärministern har åter sagt att det inte kommer att bli något grekiskt utträde ur eurozonen eller EU.

15.53

Folkomröstningen blir inte av. Det hävdar källor nära regeringen till flera nyhetsbyråer. Premiärministern själv säger att folkomröstningen inte var ett självändamål.

15.45

Internationella Valutafonden, IMF stöder beslutet av Europeiska centralbanken ECB att sänka reporäntan. Däremot vill inte talesmannen för IMF David Hawley diskutera situationen i Grekland.

15.37

– Premiärministern har inga planer på att avgå, han avvaktar utgången av samtalen med oppositionen. Det sa en av regeringsministrarna (som ville vara anonym) som deltog i det extrainkallade regeringssammanträdet.

15.25

Enligt källor nära oppositionspartiet Ny Demokrati kan partiet bara stödja en tillfällig samlingsregering, en expeditionsregering,  om den begränsar sig till att ratificera Brysselavtalet och ser till att nästa utbetalning om åtta miljarder euro betalas ut.

Dessutom bör den utlysa nyval. I regeringen vill Ny Demokrati bara se teknokrater, utsedda av presidenten och inte några politiker.

14.55

Regeringspartiet PASOK kommer hålla ett möte ikväll klockan fem, grekisk tid. Ett möte för de 153 i partiet som sitter i parlamentet.  Något möte mellan president och premiärminister kommer inte att ske.

14.46

Två från regeringspartiet, rådgivaren till premiärministern Nikos Athanasakis och transportministern Dimitris Reppas, är på väg till oppositionspartiet Ny Demokratis högkvarter för att möta partiledaren Antonis Samaras.

 14.42

Vitsen med en samlingsregering skulle vara att det redan framförhandlade räddningspaketet säkras. Det skulle också innebära att det inte blir någon folkomröstning om paketet och i princip att den ursprungliga politik som premiärminister Papandreou propagerat för följs.

14.33

Grekiska Skai TV påstår att premiärminister Papandreou utlyste folkomröstningen för att tvinga det största oppositionspartiets ledare Antonis Samaras att bekänna färg och också ta ansvar för den ekonomiska krisen.

14.25

Giorgos Papandreou ska ha sagt till regeringen under mötet att han inte tänker avgå.

14.20

Uppgifterna att Papandreou ska träffa den grekiska presidenten Karolos Papoulias direkt efter regeringsmötet kommer också från BBC. Men att det ska bli ett sådant möte har förnekas i andra nyhetskällor i Aten.

En samlingsregering ledd av den grekiske centralbankschefen Lucas Papademos skulle ta över från PASOK regeringen. Men dessa uppgifter har inte bekräftats och regeringsmötet är ännu pågående.

14.15

BBC i Aten påstår att Giorgos Papandreou kommer att avgå inom en halvtimme. Det uppger källor till tv-kanalen i Aten.

14.05

Utbildningsministern Anna Diamantopoulou sa före regeringsmötet att hon uppfattade både Angela Merkels och Nicola Sarkozys kommentarer som förolämpningar.

– Vi måste prioritera att stanna kvar i eurozonen och skriva på nästa uppgörelse om finansiellt stöd, sa hon.

Hon är emot folkomröstningen, men vill inte öppet kritisera premiärministern.

14.00

Det extrainkallade regeringsmötet i Grekland försenades och började först för en timme sedan.

13.55

Elena Panariti är också emot folkomröstningen och tänker rösta emot sitt parti PASOK. Hon säger till grekiska Skai TV att hon inte återvänt till Grekland för att se landet ruineras.

Panariti har arbetat både i Världsbanken och IMF,Internationella Valutafonden tidigare. Vid valvinsten 2009 för PASOK handplockades hon av Papandreou.

13.44

Grekiska börsen har stigit med 3.82 procent på torsdagen. Framförallt var det bankaktierna som steg.

13.35

Grekland kan inte lämna eurozonen utan att också lämna EU. Så ser reglerna ut.

13.30

Premiärminister Giorgos Papandreou ska träffa den grekiske presidenten efter det extrainkallade regeringsmötet. Det uppger statliga grekiska tv:n utan att ange någon källa till detta.

13.20

Antonis Samaras, ledare för största oppositionspartiet, konservativa, Ny Demokrati, Nea Demokratia, vill ha en övergångsregering för att säkra att EU avtalet om finansiellt stöd.

– En temporär övergångsregering, som enbart ska förbereda för nyval behövs, sa Samaras i grekisk tv.

13.00

PASOK-parlamentarikern Costas Gitonas har också offentligt tagit avstånd från att hålla en folkomröstning.

– Nej det får inte hända, sa han till grekiska . Då får vi ett dårhus här, säger han. 

12.20

Nea Demokratia, det konservativa oppositionspartiet, Ny Demokrati upprepar sin ståndpunkt att premiärministern Giorgos Papanderou är farlig för landet.

– Han bär ansvaret för att ha fört de europeiska ledarna bakom ljuset, sgäer partiets talesman Jannis Michelakis.

12.15

– Folkomröstningsfrågan är död, säger Nikos Salayannis, som är medlem av det styrande PASOK-partiet, till grekiska statliga radion

12.12

Regeringsmötet kanske bara utmynnar i att det inte blir någon folkomröstning om räddningspaketet. Ett annat alternativ är att en samlingsregering bildas och nyval utlyses. Men det kan också innebära premiärminister Papandreous fall.

12.10

Ekots Katja Magnusson rapporterar från Aten att tvivlet på om premiärministern Giorgos Papandreou kan sitta kvar växer. Det hävdar bland annat Nick Malkoutzis, journalist vid konservativa dagstidningen Kathemerini.

12.05

Grekland har tillräckligt med pengar i statskassan för att klara sig till december uppger en källa i finansministeriet för nyhetsbyrån Reuters.

12.00

Ännu en minister i Papandreous regering kräver nu att Giorgos Papandreou utlyser nyval, ett val som bör hållas först när nästa räddningspaket betalats ut till Grekland. Det handlar om de 130 miljarder euro, ungefär 1170 miljarder kronor.

– Premiärministern bör först övertala de andra partierna att ingå i en koalitionsregering, sedan kan nyval hållas, tycker PASOK-medlemmen Telemachos Hitiris.

11.30

 
Den grekiska regeringen sätter sig i krismöte inkallade av premiärminister Giorgos Papandreou, efter det att flera av regeringspartiet PASOK:s medlemmar sagt att de kommer rösta emot sin regering.

11.00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".