Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flamskyddsmedel kan förbjudas

Publicerat måndag 27 september 2004 kl 16.48

Bromerade flamskyddsmedlen som används för att motverka brand i olika produkter sprids allt mer i miljön. Amerikanska studier, som refereras i Svenska Dagbladet, visar att den variant som kallas decaBDE återfinns i vanliga livsmedel, som fisk och kött.

Professor Åke Bergman och andra forskare vid Stockholms universitet har bedrivit omfattande studier av bromerade flamskyddsmedel, bland annat i blodprov.

– Vi ser nu decaBDE, mer eller mindre, i alla blodprover som kommer in. Sedan finns det en studie i England som visar på mycket höga halter i enstaka individer men generellt ser det ut att förekomma i människor mycket mer nu än tidigare, berättar Åke Bergman som är professor i miljökemi.

Svenska studier visar att bromerade flamskyddsmedel finns överallt i miljön, till exempel i sediment, fisk, säl, bröstmjölk, blod och falk- och sillgrissleägg.

EU-förbud mot vissa medel
Två av de farligaste flamskyddsmedlen är förbjudna inom EU sedan i somras. Men för decaBDE ansåg inte EU-kommissionen att det fanns tillräckligt stöd för ett totalförbud. Däremot kommer decaBDE att förbjudas i elektronikprodukter som datorer från den 1 juli 2006.

DecaBDE har sannolikt samma skadliga verkan som övriga bromerade flamskyddsmedel, säger Åke Bergman:

– Vi vill ju inte hamna i en situation där risken tar överhanden. De risker vi har sett i experimentella studier är de man ser för PCB och kvicksilver - störningar i utvecklingen och neurologiska störningar.

Större problem i USA
I USA är exponeringen betydligt större.

– Där ligger man på femtio eller hundra gånger de svenska nivåerna så det är betydligt högre halter där. För alla oss som jobbar med det här upplevs det nog också som ett mycket större problem där.

När man städar i en ände så dyker det genast upp problem i ett annat hörn. DecaBDE kommer att finnas kvar i textilier, möbler och gummislangar till exempel.

Svenskt förbud aktuellt
Kemikalieinspektionen har nu ett uppdrag att under hösten lägga fram förslag för ett nationellt svenskt förbud mot decaBDE, eftersom man anser att det tar alldeles för lång tid för EU-kommissionen att presentera nya studier.

Man bör också öka kunskapen på svensk mark, anser Åke Bergman:

– Eftersom vi faktiskt inte vet hur det ser ut i svenska livsmedel så är det vettigt att genomföra en sådan studie. Det är väl också någonting vi får diskutera med Livsmedelsverket, säger professor Åke Bergman vid Stockholms universitet.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".