Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Räntesänkningen en hjälpande hand i kris

Publicerat torsdag 3 november 2011 kl 15.30

Europeiska centralbanken beslutade i dag att sänka räntan med 0,25 procentenheter till 1,25 procent. Beskedet var oväntat men visar på allvaret i eurozonen kris.

Så sent som i somras höjde ECB räntan för att stävja en tilltagande inflation i ECB-området. Nu sänks räntan trots att inflationen ligger över 3 procent.

Men utsikterna för 2012 ser dystra ut och tillväxten kommer att falla i hela euroområdet och då väntas även inflationen gå ner.

Därför sänks räntan. Men sanningen är att ECB på detta sätt vill ge en hjälpande hand till den krisdrabbade eurozonen och de 17 medlemsländerna. En lägre ränta kan stimulera tillväxt och det behövs i EU.

ECB har fått en ny chef den 1 november. Han kommer från Italien och heter Mario Draghi. Även om beslutet i ECB är ett kollektivt beslut kan man väl säga att Draghi har stor kunskap om hur illa ute även Italien är, och vad en sänkt ränta kan betyda i form av hjälp.

En sänkt ränta stimulerar finansmarknaderna och börserna i Europa stiger efter beskedet. Euron försvagas och det följer läroboken att sänkt ränta gör valutan billigare, medan det omvändas gäller vid höjd ränta.

Även bostadsräntan antas bli lägre, men viktigast just nu för euroländerna är att obligationsräntorna går ner. Det är nämligen den ränta som stater får betala för att kunna låna pengar.

Även marknadsräntorna har gått ner i dag.

Även svensk ekonomi påverkas och svenska långräntor, som redan är rekordlåga, gick ner lite till.

Gapet mellan den svenska och ECB-räntan är nu 0,75 procentenheter. Det är ganska mycket. Ekonomierna har en liknande och parallell utveckling.

Därför pekar dagens räntesänkning i Europa mot att det kan bli en sänkning även i Sverige när Riksbanken har nästa penningpolitiska beslut i december.

Den svenska 10-åriga statsobligationsräntan är 1,77 procent och den tyska ungefär lika hög.

I USA ligger 10-åringen på 2,07 percent nu efter att ha legat på 1,99 procent i går. I Italien och Frankrike ligger den långa obligationsräntan på över 6 procent och i Grekland på över 25 procent.

Vid en ränta över 6 procent är det svårt att finna långivare. Vid en räntan på 25 procent är landet reellt redan i konkurs och kan bara få låna pengar via stödpaket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".