Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vänsterpartiet splittrat om partiledarskap

Publicerat fredag 4 november 2011 kl 12.19
Tar beslut i helgen
(2:00 min)
Vänsterpartiets partiledarkandidater Jonas Sjöstedt, Rossana Dinamarca, Ulla Andersson och Hans Linde. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Vänsterpartiets styrelse är kluven inför förslagen om att införa ett delat ledarskap för partiet. Styrelsen har förberett två alternativa svar inför partikongressen i januari nästa år. Vilket svar det blir, bestäms under helgen.

Januarikongressens viktigaste uppgift är att välja ny, eller nya, partiledare efter Lars Ohly som avgår. Det finns fyra kandidater som just nu reser landet runt för att presentera sig och sin politik. I samband med valet har frågan om delat ledarskap kommit upp på nytt, bland annat eftersom delat ledarskap eller inte kan ha betydelse för vem som blir vald.

Att införa modellen med två partiordförande diskuterades och avslogs såväl på kongressen 2010 som kongressen 2006. Nu har det kommit ett antal motioner till kongressen 2012 som vill ha delat ledarskap. Partistyrelsen ska svara på dem och svaren, som är en rekommendation till kongressen, ska fastställas vid ett möte i helgen.

Partistyrelsen är splittrad, enligt uppgift till Ekot finns det två alternativa svar förberedda. Ett som säger ja till en stadgeändring till stöd för delat partiledarskap och ett som säger nej.

Argumenten för eller mot är väl kända och återfinns i de alternativa svaren. För ett parti som Vänsterpartiet som har tappat väljare flera val i rad, skulle två partiledare signalera modernitet och förnyelse säger förespråkarna. Men det är inte så säkert, säger motståndarna: att det har varit en partiledare så länge visar att den modellen fungerat bra.

Två partiledare kan dela på arbetet, det betyder en rimligare arbetsbörda och större politisk bredd i och utanför partiet, säger förespråkarna. Inte alls säger motståndarna som anser att arbetsbördan blir lika stor ändå och att om det blir två partiledare så kommer den ena att betraktas som överordnad den andra.

Dessutom, påpekar motståndarna, kan partistyrelsens makt begränsas med två ordförande, eftersom två eniga partiledare är svårare att vinna över än en.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".