Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

OECD kritiserar villkorskontroll för arbetstillstånd

Publicerat söndag 6 november 2011 kl 03.00
TCO: "Det skadar förtroendet för systemet"
(2:04 min)
Enligt TCO finns de drabbade bland annat i restaurangbranschen. Arkivfoto: Tomas Oneborg/Scanpix.

Det finns ingen kontroll av att personer från länder utanför EU som kommer till Sverige och arbetar verkligen får de löner och villkor de blivit lovade. Det skriver OECD i en ännu opublicerad utvärdering av det svenska systemet för arbetskraftsinvandring som Ekot har läst. Den bristande kontrollen gör att ingen vet vilka villkor invandrad arbetskraft som kommer till Sverige får jobba under.

Brist på kontroll gör att ingen vet vilka villkor invandrad arbetskraft som kommer till Sverige får jobba under. Den kritiken riktar

OECD riktar kritik mot det svenska systemet för arbetskraftinvandring från länder utanför EU, som infördes 2008. Brist på kontroll gör att ingen vet vilka villkor invandrad arbetskraft som kommer till Sverige får jobba under. Tidigare har liknande kritik kommit från svenska fackförbund.

– När människor kommer till Sverige för att arbeta står det i ansökan att de ska få en vill lön och villkor, men i praktiken är det andra villkor; de får lägre lön, jobbar fler timmar och de försäkringar som skulle gälla är inte tecknade, säger Samuel Engblom, jurist på TCO.

Facket har slagit larm om att utländsk arbetskraft utnyttjas bland annat i restaurangbranschen. En sak står i arbetstillståndet, helt andra villkor gäller i verkligheten. Bärplockarnas situation har också uppmärksammats.

Ekot har läst OECD:s utkast till utvärdering av det svenska systemet för arbetskraftsinvandring som ska presenteras för regeringen i december. Svagheterna gäller just kontrollen av arbetsvillkoren, enligt OECD.

Rekommendationen är att Sverige förbättrar kontrollen av att löner och villkor verkligen blev de som utlovades i arbetstillståndet. Det kan till exempel ske genom kontroll av lönebesked och inkomstskattedeklarationer.

– Nu gäller det för regeringen att fatta beslut om lagstiftningsändringar som krävs, exempelvis för att man ska kunna samköra register mellan skatteverket och migrationsverket i varje enskilt fall, säger Samuel Engblom på TCO.

OECD konstaterar att Sverige nu har ett av de mest öppna systemen för arbetskraftsinvandring, i stort sett har det fungerat som det var tänkt.

Det kommer inga mängder av invandrare som vill jobba, men det kommer fler än tidigare och flest kommer inom områden där det finns ett behov, som IT-specialister. Totalt har nästan 47 000 arbetstillstånd beviljats av Migrationsverket sedan 2008.

Hur många av arbetskraftsinvandrarna som utnyttjas med felaktiga villkor är omöjligt att säga, enligt Samuel Engblom.

– Man kan nog säga att det rör sig om hundratals snarare än tiotals; det är ett tillräckligt stort problem för att man ska behöva låta bli att göra något åt det; det skadar förtroendet för systemet, säger han.

Migrationsminister Tobias Billström har genom sin pressekreterare avböjt att kommentera rapporten innan den är färdig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".