Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sveriges kommuner följer inte upp skolresultat

Publicerat söndag 6 november 2011 kl 04.00
"Bara att konstatera att det har tagit tid"
(1:32 min)
Arkivfoto: Jessica Gow/Scanpix.

Både Skolverket och Skolinspektionen har påtalat stora brister i skolresultaten under flera år, men många kommuner har inte gjort något åt de problem som har pekats ut. Det visar en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort.


– När vi har kommit tillbaka till ett par kommuner som fick skarp kritik från Skolinspektionen för en fyra-fem år sedan, då ser vi att det inte har hänt någonting. Det har inte blivit bättre, det har faktiskt till och med blivit sämre, säger Ann-Marie Begler som är generaldirektör på Skolinspektionen.

Kaliber har gått igenom Skolinspektionens granskningar av 70 kommuner förra året. Av dem fick nästan hälften, 44 procent, kritik för att kommunen inte hade gjort något åt de problem som påpekats flera år tidigare av Skolverket. Det vanligaste problemet var att kommunerna inte följde upp elevernas resultat.

Örnsköldsvik är en av de kommuner som redan 2007 fick kritik för bristande styrning och kontroll av skolan. Förra året granskades kommunen återigen av Skolinspektionen, som tyckte att det var anmärkningsvärt hur många av problemen som fortfarande fanns kvar.

Birgit Olsson Johansson, socialdemokratisk ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Örnsköldsvik, säger att det tar tid att vända en negativ utveckling.

– Det är bara att konstatera att det har tagit tid. Jag kommer inte ihåg vad vi svarade då när Skolinspektionen var här, men det handlar väl om allt ifrån kompetenshöjning till tiden, vi har nästan 2 000 personer som jobbar i verksamheten, så det tar sin tid.

– Till slut är det ju så att om kommunen inte gör det man är skyldig att göra, för man har vissa skyldigheter enligt lagstiftningen, då kan vi använda oss av ett vite, säger Ann-Marie Begler på Skolinspektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".