Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Greker tror inte att en koalition löser krisen

Uppdaterat lördag 5 november 2011 kl 15.48
Publicerat lördag 5 november 2011 kl 11.46
Arg Aten-bo: Han ödelägger hela landet
(2:02 min)
Papandreou och hans socialdemokratiska regering klarade förtroendeomröstningen. Foto: Scanpix.

Strax före klockan 12 anlände Papandreou till presidentpalatset och när han lämnade det bekräftade han att förhandlingar om att bilda en koalitionsregering inleds snart. Samtidigt är det många greker som inte tror på att en koalitionsregering kommer att lösa de akuta problemen i landet.

– Han, säger Andreas Nikolobolous och menar Papandreou, ödelägger hela landet! Nu ber han några andra politiker att hjälpa honom göra, ja, vad då? Han kan inte göra någonting, den här regeringen måste gå.  Andreas Nikolobolous är en av många Aten-bor som inte tror att det här politiska draget kommer att lösa landets akuta problem.

Den grekiska flaggan vajar stillsamt i vinden på taket på den beiga parlamentsbyggnaden här i centrala Aten. Här inne utspelades ett drama i natt. Först en lång debatt med hård kritik mot regeringen förda politik, därefter en förtroendeomröstning där resultatet var oklart in i det sista.

Flera av premiärminister Papandreous socialdemokratiska partivänner hade hotat at göra uppror mot honom och regeringen, men till sist lyckades den politiska överlevaren Papandreou vinna.

En efter en fick de 300 parlamentsledamöterna svara ja eller nej på om de har förtroende för den socialdemokratiska regeringen här i Grekland. Till slut hade Papandreou fått stöd av alla de 153 socialdemokraterna i parlamentet, och majoriteten var vunnen.

Premiärministern lyckades övertyga de egna partirebellerna, dels genom att antyda att han själv kan tänka sig att lämna sin post, dels genom sitt löfte att nu söka stöd för en bredare koalitionsregering. Detta är en sak som Papandreou talar med landets president om nu vid lunchtid.

Mindre partier med drygt 20 röster i parlamentet kan bli möjliga koalitionspartners, däremot har både de stora oppositionspartierna sagt nej. Konservativa Ny Demokrati och kommunistpartiet KKE vill i stället båda ha ett snabbt nyval.

Den politiska osäkerheten fortsätter därför i Grekland, liksom den ekonomiska och sociala krisen som drabbar miljontals greker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".