Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brottslighet fokus för presidentval i Guatemala

Publicerat söndag 6 november 2011 kl 14.55
Guatemala tävlar om att vara världens farligaste land
(2:05 min)
Presidentkandidaterna Manuel Baldizon och Otto Perez Molina. Foto: Rodrigo Abd/Scanpix.

Trots löften om hårdare tag mot brottsligheten misstänker många att den organiserade brottsligheten redan köpt båda presidentkandidaterna i Guatemala. Valet i dag står mellan ex-generalen Otto Pérez Molina och advokaten Manuel Baldizón som båda haft dyra valkampanjer med pengar som ingen vet var de kommit från.

Både Otto Pérez Molinas och Manuel Baldizóns valkampanjer har kostat skandalöst mycket pengar, pengar ingen vet varifrån de kommer.

Vad alla vet, det är att en vanlig metod hos den organiserade brottsligheten för att vinna skydd, det är just att finansiera makthavarnas valkampanjer.

Guatemala har de senaste åren blivit en allt viktigare genomfartsled för kokaintransporterna norrut. Omkring 80 procent av all kokainet som går till USA passerar Guatemala.

Framförallt genom Petén; den norra glest befolkade gränsprovinsen till Mexico där både lokala knarkfamiljer och mexikanska karteller, som ”los Zetas”, har etablerat sig genom att köpa jättelika jordegendomar.

Trots misstankarna så har det inte kommit fram några bevis för att någon av kandidaterna skulle ha fått stöd från maffiorna.

Både Peréz Molina och Baldizón har talat om att ta efter Mexico, och sätta in militären både mot knarkmaffiorna och det vanliga gatuvåldet.

Gatuvåldet har blivit så omfattande att Guatemala tävlar med grannländerna Honduras och El Salvador om att vara världens farligaste land.

Även om bägge kandidaterna mest talat om fler poliser och fler militärer så har de även lovat att bibehålla den nuvarande riksåklagaren, en ung kvinnlig jurist som har blivit en symbol för att en upprensning av rättsväsendet.

Upprensningen inleddes för fyra år sedan av en internationell FN-kommission och börjar ge resultat.

Tack vare henne så kan inte längre, som nästan alltid förr, makthavare som begår brott i Guatemala räkna med straffrihet. Senast dömdes en general för tolv massakrer under åren av inbördeskrig.

Samtidigt är 60 procent av de guatemalanska väljarna är under 30 år och utan egna minnen av kriget.

De drabbas däremot av våldet på gatan och i deras ögon kan hårda tag, ”mano dura”, och till och med dödsstraff, uppfattas som mer lockande än ett rättsväsende som också tar itu med brott från det förgångna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".