Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ovanligt många förkylningar härjar i landet

Publicerat måndag 7 november 2011 kl 15.16
Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Ovanligt många dras nu med snuva, halsont och en besvärlig hosta. Boven är sannolikt mykoplasmabakterien. Karolinska sjukhuset i Solna har påvisat fler positiva prov än någonsin, enligt Smittskyddsinstitutet.

Laboratorierna i Sverige och även i Danmark och Norge rapporterar just nu ovanligt många fall av Mycoplasma pneumoniae, en bakterie som orsakar luftvägsinfektioner och i värsta fall kan leda till lunginflammation.

Enligt en dansk studie brukar man se höga toppar under två år. Sedan klingar det av året därpå för att återvända efter några år. Liksom alla andra förkylningar toppar de som orsakas av mykoplasma under senhösten och vintern.

– Vi hade en topp redan förra året och nu har vi en massiv topp som verkar vara ännu högre än i fjol, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Hon betonar att mykoplasma normalt är en mild och godartad infektion som ger snuva, halsont och huvudvärk.

– Det är framför allt en medelålderssjuka som går över av sig själv. De allra flesta behöver inte behandlas med antibiotika, något vi till varje pris vill undvika.

Men en del blir rejält sjuka med hög feber och våldsam hosta, vilket enligt Linde kan tala för att man utvecklat lunginflammation.

– Då ska man söka läkare som kan sätta in rätt sorts antibiotika. Och enstaka svåra fall hamnar i intensivvård, säger hon.

Enligt Linde förekommer nu också mycket rhinovirusinfektioner. De kan ge likartade symptom och även utvecklas till svårare infektioner som lunginflammation.

– Båda infektionerna kan också trigga astmaattacker. De som har förkylningsastma kan reagera både på mykoplasma och rhinovirus. Patienter som får andningsproblem måste söka läkare för att få bukt med problemen.

Linde betonar att infektionerna i sig inte skapar astma. Men om man är mottaglig för att få eller redan har astma kan man få en attack.

När är toppen på bakteriespridningen nådd?
– Det går inte att säga, vi kan bara vänta och se, säger hon.

TT

Fakta Mykoplasmasmitta

Mycoplasma pneumoniae är en bakterie som sprids från människa till människa som droppsmitta. Nära kontakt krävs för smitta, som därför är vanlig inom familjer och barngrupper.

Inkubationstiden är lång, två-tre veckor. Alla kan smittas eftersom en genomliden sjukdom inte ger bestående immunitet.

Mykoplasmainfektion brukar börja med halsont, nästäppa och huvudvärk. De flesta smittade får bara de symptomen, men ungefär tio procent av de smittade utvecklar lunginflammation.

Bland unga vuxna i Sverige är mykoplasma den vanligaste orsaken till lunginflammation. Den brukar börja med tilltagande torrhosta några dagar efter insjuknandet. Hostan kan sedan bli mycket långvarig.
Källa: Smittskyddsinstitutet (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".