Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt få tag på efterfrågade specialhundar

Publicerat onsdag 29 september 2004 kl 11.00
Narkotikahunden Charlie.

Idag finns hundar som tränas att söka efter brännbara vätskor, lik, bomber, vapen och narkotika. Men samtidigt som behovet av specialhundar ökar så är det svårare än någonsin att få fram lämpliga valpar.

– Problemet är att vi jagar hundar i Stockholm och Stockholmspolisen jagar hundar i Västerbotten. På sikt är det olyckligt att det inte finns en central samordning. Prisbilden varierar, nästa myndighet kan betala mer. Det sker en handel med hundar, det finns inget instrument där vi har en likartad bedömning på vad vi ska betala eller inte, säger Harry Nilsson, länshundsbefäl i Västerbotten.

Samtidigt som behovet av specialiserade hundar ökar inom polisen så är det svårare än någonsin att få fram valpar som lämpar sig till polisarbete.

De som finns ute på den privata marknaden håller inte alltid måttet. De har höftledsproblem, magproblem och nervositet.

Varje polismyndighet ägnar mycket tid åt att leta bra valpar.

Skolan gick i konkurs
Den statliga hundaveln i Sollefteå som upphörde 1992, där man hade kontroll över hundarnas hälsa och lämplighet, klarade inte kravet på lönsamhet och efter några år i olika ägandeformer privatiserades skolan och gick i konkurs.

Idag föder försvarsmakten upp hundar för eget bruk för de tio miljoner man fick av regeringen i omställningspengar när försvaret bantades i Sollefteå.

Behovet av tjänstehundar till polis, tull och försvar ska utredas på nytt. Ensamutredare är före detta generaldirektören på Livsmedelsverket Bertil Norbelie.

Tar tid
Den utredning som ska klarlägga behovet av dessa hundar ska vara klar till sommaren. Men det tar tid att få fram bra hundar, menar Göran Bolinder enhetschef för polishundarna i Stockholm.

– Största hotet vi har idag mot den svenska polishunden, det är att vi inte har tillgång till tjänstehundsämnen. Det åtgår hur mycket arbetstid som helst, beroende på att aveln inte är inriktad på det och att det inte finns någon statlig försörjning av tjänstehundar, säger han.

Agneta Kellgren
agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".