Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt bantningsmedel tar åtta kilo per år

Publicerat onsdag 29 september 2004 kl 12.27

En ny bantningsmedicin kan komma att lanseras i Sverige inom två år. I genomsnitt gick de som fått medicinen Acomplia ner 8,6 kilo på ett år.

Acomplia har genom studier bland annat i Sverige, visat sig vara bättre än andra bantningsmediciner på marknaden.

Lars Sjöström, professor vid Sahlgrenska akademien vid Göteborgs universitet, har lett den delen av studien med 100 personer.

– Det är en bra viktnedgång. Dels märker patienten att det är lättare att röra sig och att kläderna sitter bättre. Men det viktigaste är att riskfaktorerna för hjärt- och kärlsjukdom förbättras och att viktnedgången är tillräckligt stor för att det ska hända.

De som fick sockerpiller, placebo, gick ju ner 3,6 kilo. Skillnaden är fem kilo. Är det så revolutionerande det här?

– Ja, det är större än något annat vi sett hittills.

Skillnaden mellan de som tagit 20 milligram Acomplia i tablettform om dagen och de som fick sockerpiller är fem kilo. Förklaringen är att de personer som deltog i undersökningen, förutom att få tabletter, också fortlöpande fick råd om kost och motion.

Regelbundna kontroller
Sammanlagt har 1 500 personer deltagit i studien i USA och i sex europeiska länder, däribland Sverige och de har gått på regelbundna kontroller.

Förutom en viktnedgång, har forskarna också sett en förbättring av värdena för blodfett, insulin och blodsocker. Även blodtrycket har gått ned.

Kommer om två år
Acomplia fungerar genom att blockera kroppens belöningssystem så att man inte känner samma behov av att man vill fortsätta äta, dricka, eller röka. Tabletten ska troligen ska lanseras inom två år av läkemedelsjätten Sanofi-Aventis.

Den kan dock inte tas någon enstaka gång, säger professor Lars Sjöström.

– Som vid alla andra kroniska sjukdomar: högt blodtryck, diabetes och så vidare så verkar medicinen så länge man tar den. Man kan inte förvänta sig att Acomplia eller någon annan medicin som tas i viktreducerande syfte ska verka när man slutar med medicinen.

”Joggning är bättre än mediciner”
Men på Folkhälsoinstitutet är kostexperten Filippa von Haartman tveksam. Hon tycker att vanlig joggning i motionsspåret är betydligt bättre än medicin för att gå ned i vikt.

– Det är ju hela tiden en ny utveckling av nya läkemedel för de här livsstilsrelaterade sjukdomarna. Om vi i första hand kan ta hand om det här med en annan typ av livsstil, med enkla åtgärder som att ge sig ut och jogga eller att konsumera mindre av fett och socker, så är det ju naturligtvis en fördel framför att äta mediciner, säger hon.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".