Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vänsterpartiet självkritiskt mot historien

Publicerat onsdag 29 september 2004 kl 12.48

Nu kommer reaktioner på SVT:s program på tisdagen om vänsterpartiets historia. Programmet visade bland annat på att kontakterna med diktaturer pågick till sent in på 80-talet.

Långt in på 80-talet pågick fortfarande många intensiva kontakter mellan det svenska vänsterpartiet och kommunist-diktaturer.

Svenska partimedlemmar i vpk blev bjudna på semesterresor till Ungern och andra länder, trots tidigare beslut i partiet om att denna typ av resor skulle upphöra. Vpk skickade också hyllningstelegram till kommunist-diktaturer under 80-talet.

Självkritik
Riksdagsledamoten Karin Svensson Smith är kritisk mot hur partiet har hanterat sin historia. Hon är med i den liberala diskussionsgruppen Vägval vänster och tycker att partiets ledning borde ta tydligare tag i frågan.

– Man gör inte tillräckligt. Man måste diskutera framför allt med ungdomsförbundet men också med nytillkommande partimedlemmar, om hur ser partiets historia ut, hur undviker vi att vi hamnar i samma fällor, säger hon.

”Unga måste lära sig”
Även en tidigare ledamot i partistyrelsen, Carina Åström, är beklämd. De som har gjort fel måste våga erkänna det och den unga generationen måste lära sig av historien, säger hon.

– Det var ju de uttryck vi såg ifrån en ung generation, som inte har varit med under den här perioden, men som tycktes befinna sig i en total historielöshet – om att det faktiskt har funnits en officiell bild och ett inofficiellt agerande. Det tycker jag var lite beklämmande, säger hon.

”Inga nyheter”
Vänsterpartiet partisekreteraren Pernilla Zethraeus säger att det som kom fram i programmet inte är några nyheter, utan att partiet självt grävt fram detta tidigare.

– Jag tror att vi har gjort mer än något annat parti för att både självkritiskt granska och ompröva de delar av vår historia som förtjänar att omprövas.

Har ni gjort tillräckligt?

– Ja, vi har gjort så mycket vi kan göra och vi har öppnat alla arkiv. Vi välkomnar alla forskare som vill gräva i vårt material, vi har själva i början på 90-talet tagit fram en kritiskt granskande vitbok om våra internationella kontakter som beskriver mycket utav det som Uppdrag granskning tog upp. Så det är väldiskuterat också, säger Pernilla Zethraeus.

Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog kräver att vänsterpartiets arkiv nu måste öppnas helt och hållet, men det är redan gjort hävdar vänsterpartiets Pernilla Zethraeus.

– Jag har en känsla av att det ändå finns en hel del kvar att söka, bland annat deras arkiv som ju egentligen inte är tillgängliga. De skulle ju behöva vara tillgängliga för medier och forskare, säger Marita Ulvskog.

– Vi har ju hittills aldrig nekat någon som vill göra ett forskningsarbete till exempel, att gå in och ta del av material som finns i arbetarrörelsens arkiv. Sedan finns det personliga hänsyn som man tar till nu levande personer om det är personakter det handlar om. Men i princip ska ju alla papper på bordet, säger Pernilla Zethraeus.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".