Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Känd advokat åtalas för grovt häleri

Publicerat onsdag 29 september 2004 kl 12.49
Thomas Martinsson.

På onsdagen väckte åklagare åtal mot bland andra Thomas Martinsson och den livstidsdömde fången Tommy Zethraeus. Martinsson misstänks för att ha hjälpt Tommy Zethraeus att tvätta pengar från ett rån.

Häleriaffären gäller en del av bytet från ett rån i Arninge norr om Stockholm i juli 1995.

Enligt den stämningsansökan som åklagare har lämnat till tingsrätten gick en och en halv miljon kronor till den livstidsdömde fången Tommy Zethraeus.

Pengarna lämnades till en 37-årig kvinna, enligt åtalet.

Kvinna förfogade över pengarna
En större del av de här pengarna har sedan lämnats vidare och efter att ha passerat olika mellanhänder på Jungfruöarna och i en bank Luxemburg.

Banken ställde sedan ut en Visa-kort på den 37-åriga kvinnan. Genom Visa-kortet har hon kunnat förfoga över pengarna.

Advokat Thomas Martinsson, som har varit offentlig försvarare åt Zethraeus, misstänks ha varit behjälplig i att tvätta pengarna, se till att de kunde gå genom mellanhänderna.

Han ska, enligt åtalet, ha fått 400 000 kronor för besväret.

Åtalas för grovt häleri
Nu åtalas Tommy Zethraeus, den 37-åriga kvinnan och Thomas Martinsson för grovt häleri.

Chefsåklagare Stefan Bergman tycker att det är särskild illa att Thomas Martinsson är advokat och att han har varit offentlig försvarare för Zethraeus.

– Jag tycker att det är en försvårande omständighet. Det har jag också skrivit i stämningsansökan, att det ska läggas honom särskilt till last, säger Stefan Bergman.

– Det är en anmärkningsvärd omständighet som ska ha betydelse för bedömningen av brottets rubricering och också straffvärdet, säger han. 

Martinsson hävdar att han är oskyldig
Advokat Thomas Martinsson som satt häktad i vintras, men sedan släpptes, hävdar fortfarande att han är oskyldig, enligt hans försvarare advokat Johan Eriksson.

De vill att åtalet ska underkännas. De hävdar dels att bevisen inte håller och dels att den bevisning i frågan om telefonavlyssning av Tommy Zethraeus som rör Martinsson är så kallad överskottsinformation och inte får användas som bevis mot Martinsson

– Han är bedrövad och den instruktion som jag har är att omedelbart begära överåklagarens överprövning av det här åtalet som vi anser vara helt felaktigt, säger Johan Eriksson.

Var befinner sig Thomas Martinsson nu?

– Han jobbar. Har är alltjämt advokat och den saken förändras inte förrän en eventuell fällande dom.

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".