Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige kan köpa finsk el i framtiden

Publicerat onsdag 29 september 2004 kl 16.33

Näringsminister Leif Pagrotsky tror att det sannolikt blir en ny kraftledning till Finland så att Sverige i framtiden ska kunna importera el från deras nya kärnkraftverk som ska stå färdigt om fem år.

I budgetuppgörelsen finns pengar avsatta för att möjliggöra en ny kraftledning mellan Sverige och Finland.

De 1,6 miljarder det skulle kosta att bygga kraftledningen finns tydligt angivet i Svenska Kraftnäts verksamhetsplan. De vill ha ledningen klar till 2009 när det finska kärnkraftverket ska vara färdigt.

Oense om formuleringar
Men eftersom frågan om kabeln är kontroversiell, – miljöpartiet vill ju inte ha den – så kunde partierna inte komma överens om vad som skulle stå i texten. Därför står heller inget om kraftledningen i budgettexten, trots att regeringen räknar med vill att kabeln ska byggas.

– Jag räknar med att regeringen kommer att kunna fatta beslut om den kabeln senare under hösten. Oavsett om Finland bygger ut kärnkraften eller inte, så kommer den här överföringskapaciteten att behövas. Den finska utbyggnaden gör att den kan komma att behövas lite snabbare, säger näringsminister Leif Pagrotsky.

Socialdemokraterna är också för en avveckling av den svenska kärnkraften, blir inte detta en dubbeloral att importera ny kärnkraftsel från Finland?

– Det tycker inte jag. Sverige kommer att vara och ska vara långsiktigt självförsörjande med el. Vi kommer att köpa el vissa säsonger och sälja el vissa säsonger. Och det gör vi med våra grannländer och var och en av dem bestämmer ju själva vilken elproduktion de vill ha, säger Leif Pagrotsky.

Försökte stoppa planerna
Miljöpartiet vill inte ha kabeln till Finland, men på frågan om varför partiet i budgetförhandlingarna inte stoppade Svenska Kraftnäts investeringsplan, svarar språkröret Peter Eriksson, så här:

– Vi försökte det. I en budget är det väldigt många fighter och frågor som är uppe till diskussion och jag tror nog att de flesta tycker att vi har fått en rätt ansenlig del av inflytande över budgeten. I den här frågan så fick vi inte igenom att s och v röstar som vi ville, men vi har ändå en uppgörelse som innebär att vi kan rösta som vi vill, säger Peter Eriksson.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".