Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska kraftnät tjänar miljoner

Publicerat torsdag 10 november 2011 kl 10.21
63 miljoner på tio dagar
(2:05 min)
Med de nya elprisområdena får kunderna stå för notan. Foto: Frank Augstein/Scanpix

Statliga Svenska Kraftnät, som förvaltar det svenska stamnätet för elkraft, har fått in miljonintäkter på bara några dagar. Orsaken är de nya elprisområdena som infördes den 1 november, enligt en ny analys.

 – Från 1 november delades Sverige in i fyra elprisområden, Luleå, Sundsvall, Stockholm och Malmö. Elpriset skiljer sig åt i de här områdena. Det blir ett värde på transporten som Svenska Kraftnät gör från ett område med lägre pris till ett område med högre pris, och det genererar en intäkt till Svenska Kraftnät, säger Jonas Melin, elmäklare på norska Markedskraft. Han har analyserat effekten av de nya elprisområdena.

Hur mycket har de här intäkterna kommit upp i de första tio dagarna i november?

– De första tio dagarna har genererat en intäkt på 63 miljoner kronor, lite drygt, säger Jonas Melin.

När Sverige den 1 november delades in i fyra elprisområden blev elen dyrare i söder, där mycket el konsumeras men lite produceras. Billigare blev det i norra Sverige. Där gör vattenkraften att det finns ett överskott på el. Billigare el exporteras i ledningar, så kallade flaskhalsar, från norr till söder, och via elbörsen Nordpool blir elen dyrare innan den kommer till södra Sverige.

Det är de nya prisskillnaderna som gör att Svenska Kraftnäts intäkter ökat kraftigt. På bara tio dagar har Svenska Kraftnät fått in över 60 miljoner kronor.

Den 10 november får Svenska Kraftnät in 12,8 miljoner på flaskhalsarna.

Skulle intäkterna från flaskhalsarna fortsätta i samma takt som de första tio dagarna får Svenska Kraftnät på ett år 2,3 miljarder kronor, enligt Jonas Melin. Pengar som till stor del betalas av kunder i söder. Om kärnkraften i söder kommer igång ordentligt blir intäkterna mindre.

Indelningen av elprisområden är ett resultat av ett EU-direktiv. Magnus Stephansson, marknadsdirektör på Svenska Kraftnät, menar att pengarna som kommer in går tillbaka till kunderna.

– De här pengarna kommer Sveriges elkunder till del. De fonderas och läggs i en särskild fond för att kunna användas för investeringsutbyggnader. Vi stärker Sveriges nät och då använder vi de här pengarna, det är strikt reglerat enligt EU-regler, säger Magnus Stephansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".