Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Bättre vård för gamla sparar miljarder"

Publicerat torsdag 30 september 2004 kl 05.00

Uppdaterad 12:45
Samhället skulle kunna spara mångmiljonbelopp om vården av äldre blev bättre och togs på större allvar. Det framgår av en ny undersökning vid Umeå universitetssjukhus, som pekar på stora brister i äldrevården.

På sjukhuset i Umeå har man lyckats sänka både vårdtider och kostnader för höftledpatienter genom lagarbete och ordentliga utredningar, berättar Yngve Gustafson som är professor i geriatrik.

– Den viktigaste slutsatsen är att vi i vårat samhälle inte har råd att inte behandla gamla människor på ett kvalificerat sätt. Vi sparade i genomsnitt tio vårddagar per patient som togs omhand på ett bra sätt. Det är cirka 30 000 kronor per patient, och vi har 20 000 sådana per år i Sverige, så vi kan tjäna miljarder på bara den här patientgruppen, säger han.

Behandlar inte sjukdomsorsaken
Under ett par år har man i Umeå jämfört äldre höftledspatienter som behandlats på en vanlig ortopedklinik med dem som efter en operation tagits direkt till en geriatrisk specialavdelning.

Skillnaden var mycket stor. Nyckeln är att man på den geriatriska avdelning jobbat i lag där olika yrkesgrupper med specialkunskaper kring äldre hjälpt åt för att behandlingen ska bli rätt från början och nya skador förebyggas.

– Den gamla människan har mycket mindre reservkapacitet och drabbas mycket lättare av en lång rad komplikationer när de hamnar på sjukhus. De blir akut förvirrade och risken är att man betraktar förvirrningstillståndet som början till en demens, och behandlar symptomen istället för orsaken, säger Yngve Gustafson.

”Fel attityd till äldre”
Problemet är att en sjukdom lätt leder till en annan eller komplikationer som förvirring, nya fall, trycksår eller infektioner. Samtidigt går mycket att förebygga med rätt kunskaper, enligt Yngve Gustafsson.

Förutom minskat lidande kan det spara stora pengar åt samhället, genom kortare vårdtider färre återfall och att man kanske klarar sig längre hemma. Ändå ser Yngve Gustafsson stora brister i dagens äldrevård.

– Det handlar om våra attityder till gamla människor, vi inser inte att den gamla människan kräver högre kompetens, högre skicklighet och större noggrannhet om inte behandlingen ska göra mer skada än nytta. Det handlar också om att vård- och läkarutbildningarna har fruktansvärt dålig utbildning om åldrandet och sjukdomar hos äldre.

– Den vanligaste sjukdomen på svenska akutmottagningar beror på felbehandling, läkemedel och felaktiga doser till gamla människor, så det är dyrt att inte behandla gamla med kompetens och noggrannhet.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".