Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt strid om ny yttrandefrihetsgrundlag

Publicerat lördag 12 november 2011 kl 12.43
Många säger att bråket äventyrar utredningen
(2:12 min)
Göran Lambertz. Arkivfoto: Bertil Ericson/Scanpix.

Bråket fortsätter i yttrandefrihetskommittén mellan ordförande justitierådet Göran Lambertz och politikerna i kommittén. De flesta politikerna vill helst omarbeta den grundlag som finns medan Göran Lambertz helst vill ta fram ett förslag på en ny grundlag. 

Politikerna i yttrandefrihetskommittén har tagit ett mycket ovanligt initiativ. De har mötts utan ordförande Göran Lambertz. Flera av kommitténs medlemmar som Ekot talat med säger att bråket med Göran Lambertz äventyrar utredningen. Och dessutom försenas arbetet.

Lambertz har redan vänt sig till justitieminister Beatrice Ask och begärt en förlängning av yttrandefrihetskommittén från maj till augusti nästa år.

Politikerna enades om en plan för att övertala Göran Lambertz att samarbeta. Lambertz vill till varje pris utreda ett förslag till ny yttrandefrihetsgrundlag som ska vara tekniskt neutral, det vill säga lika för såväl tidning som internet. Politikerna vill ha behålla nuvarande grundlag med vissa ändringar.

Moderata riksdagsledamoten Ulrika Karlsson, som sitter i kommittén, åtog sig att kontakta Göran Lambertz och tala med honom före nästa kommittémöte den 23 november. Politikerna ville skapa en öppning till fortsatt samarbete.

Men innan det hinner bli något samtal skickar Göran Lambertz ett brev till alla ledamöter i yttrandefrihetskommittén.

Här säger han att han skrivit en DN-debattartikel som ska publiceras i helgen. Han antar att de flesta av ledamöterna i yttrandefrihetskommittén kommer att ogilla innehållet. Men att han anser att opinionsbildning utanför kommittén är det bästa sättet att få stöd för att få utreda en ny yttrandefrihetsgrundlag.

Men till slut kommer ytterligare ett brev från Göran Lambertz till ledamöterna i yttrandefrihetskommittén. Nu har politikernas budskap om fortsatt samarbete nått fram och Göran Lambertz drar tillbaka debattartikeln.

– Jag har ändrat mig eftersom kommitténs ledamöter har bett mig att inte gå ut och opinionsbilda på egen hand om det här. Vi ska försöka nå en lösning inom kommittén och det hoppas jag nu på. Därför har jag bland annat dragit tillbaka en debattartikel som jag hade skickat in.

Justitieminister Beatrice Ask vill inte kommentera bråket i yttrandefrihetskommittén.

– Jag har inga synpunkter på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".