Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Informatör fick förtur till medborgarskap

Publicerat torsdag 30 september 2004 kl 12.04

En av polisens informatörer har, som tack för hjälpen, fått gått före kön till att få svenskt medborgarskap. Ansökan behandlas just nu av Migrationsverket.

En polisman på den kriminala underrättelsetjänsten har som tack för information skrivit ett rekommendationsbrev till Migrationsverket för att informatören ska få svenskt medborgarskap.

I brevet till Migrationsverket står det: ”Skrivelsen upprättas med en vädjan om att behandla NN och barnens önskan om svenskt medborgarskap med förtur och i positiv anda.”

Polismannen förnekade först
När Ekot träffar polismannen förnekar han att han skrivit ett sånt brev, men när han får se en kopia på brevet med sin namnunderskrift säger han.

– Han ville ha betalt men jag hade inga sådana resurser. Då krävde han att jag skulle utfärda ett svenskt medborgarskap. Jag förklarade att det inte går till så i Sverige, att jag inte kan skriva ut ett medborgarskap. Det jag kunde göra var att skriva till Migrationsverket.

Polismannen skrev därmed till medborgarskapsenheten på Migrationsverket och bad om att hans informatör skulle få gå före i den över ett år långa kön, samt att verket skulle behandla ärendet i positiv anda.

Informatören fick kopia
nformatören fick en kopia på brevet. Det polismannen inte visste då var att informatören hade för avsikt att använda brevet i andra syften med.

Informatören har till exempel visat upp brevet när han har sökt jobb, använt sig av polismannen som referens. Han har också visat brevet upp brevet på kvarterskrogen för att skryta om sitt samarbete med polisen.

Det han visar upp är bland annat raderna: ”NN har vid flera tillfällen visat prov på god moral och gott samhällsengagemang då han varit polismyndigheten behjälplig för att stävja och upptäcka brottslig gärning eller brottsliga individer. Inget motsäger att NN har för avsikt att fortsätta främja rättvisan eller bibehålla sin goda vandel.”

Idag säger polismannen att han är mycket orolig för informatören:

”Han borde inte fått en kopia”
– Jag kan inte förstå att han utsätter sig för sådan fara, jag känner stor skuld i detta. Han borde inte fått en kopia på brevet. Just nu tänker jag bara på hans familj, hans barn. Jag menar han har faktiskt bidragit till att brott har stoppats. Jag vill inte ens tänka på vad som kan hända honom om det kommer fram att det var han som var tjallaren.

Christer Ekberg, chef för kriminala underrättelsetjänsten, ställer sig mycket kritiskt till brevet. Till en början tror han inte ens att det är äkta men sedan säger han att detta kommer att utredas.

– Jag kommer naturligtvis oavsett det här att tala med de som är ansvariga för verksamheten och säga att detta har förekommit. Sedan får vi funderara på hur vi meddela polismyndigheten kring detta, säger han.

Nuri Kino
n.kino@journalist.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".