Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Spritmonopolet hotas av mutaffär

Publicerat torsdag 30 september 2004 kl 12.20

Systembolagets vd Anitra Steen medger att mutanklagelserna är känsliga för monopolet men hon hävdar att mutorna ändå har haft begränsad betydelse för försäljningsstatistiken.

– Det man kan ifrågasätta är märkesneutraliteten i de här enskilda fallen. Samtidigt kan vi konstatera att vi inte ser några effekter i vår försäljning av det här agerandet, säger Systembolagets vd Anitra Steen.

Känner du någon oro för att det som har hänt skulle kunna förändra EU:s och EU-kommissionens syn på Systembolaget?

– Nej det tror jag inte. Jag tror snarare tvärtom att man inom EU-kommissionen kommer att notera att det är vi inom Systembolaget som har tagit tag i den här situationen och att vi därmed kan försäkra oss om att inget liknande sker i framtiden.

EU-kommissionen vill ha rapport
Konkurrens på lika villkor var ett krav för att EU skulle godkänna att Sverige behöll systembolagets monopol vid medlemskapet.

Konkurrensverket ska granska hur Systembolagets monopol påverkar konkurrensen på den svenska alkoholmarknaden. Ett par gånger om året rapporterar de om sina slutsatser till EU-kommissionen.

Kommissionen har begärt en redovisning av effekterna av mutaffären. Avdelningschefen Monika Widegren på Konkurrensverket säger till Ekot att man kommer att titta noga på åklagarens mututredning så fort den blir offentlig.

Konkurrensneutralitet ifrågasätts
I mututredningen skriver utredaren att Systembolagets konkurrensneutralitet kan ifrågasättas på grund av mutorna.

Systembolaget självt skriver i sin polisanmälan om mutmisstankarna att märkesneutraliteten är en ”förutsättning för vår existens gentemot EU”.

– Det var ju också därför som vi polisanmälde det här eftersom vi såg så allvarligt på det. Det här beteendet med bestickning och mutor äventyrar Sveriges möjligheter att behålla detaljhandelsmonopolet. Därför är det också en väldigt allvarlig överträdelse av våra regelverk både från butikschefernas och från leverantörernas sida, säger Systembolagets vd Anitra Steen.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".