Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Världens största frihandelsområde ska skapas

Publicerat lördag 12 november 2011 kl 12.25
Förhandlingarna väntas ta lång tid
(2:14 min)
USA:s handelsförhandlare Ron Kirk och Kinas biträdande handelsminister Yu Jianhua. Foto: Staffan Sonning/Sveriges Radio.

På Hawaii tas nu ytterligare steg mot att skapa världens största frihandelsområde kring Stilla havet. USA:s president Obama har satt projektet högst upp på sin dagordning för toppmötet mellan länderna inom Stilla Havet inom samarbetsorganisationen Apec i Honolulu.

– Många av oss anser att TPP, Stilla havspartnerskapet, kan ge grunden för ett frihandelsområde för hela Asien Stilla havsområdet, sa president Obamas chefsförhandlare i handelsfrågor Ron Kirk vid en presskonferens här i Honolulu, efter ett möte med övriga Stilla havsländer.

USA, Australien och sju ytterligare länder förhandlar redan om det nya frihandelsområdet. I går meddelade Japans premiärminister Noda, att Japan också går in i förhandlingarna. Det innebär att länder som representerar mer än en tredjedel av världens ekonomi nu är inne i förhandlingarna.

President Obama har sagt att hans mål är att nå en överenskommelse redan 2012. Det är dock få som är lika optimistiska.

I Japan finns ett starkt motstånd mot att ta bort handelshinder. Det är främst det ålderdomliga jordbruket som skyddas av tullmurar. Förhandlingarna lär bli långvariga.

Kina saknas dock fortfarande vid förhandlingsbordet. Kina misstänker att USA försöker bilda handelsallianser med asiatiska grannländer för att minska Kinas tyngd i regionen.

Vid presskonferensen förklarade dock Kinas biträdande handelsminister, Yu Jianhua, att landet kan tänka sig att överväga att ansluta sig.

– Fram till nu har vi inte fått nån inbjudan från någon inom partnerskapet. Men om vi får det, ska vi allvarligt studera vad det innebär, sa Yu Jianhua.

President Obama kommer att lägga ner stor kraft på att driva frihandelsprojektet. Det sa USA:s utrikesminister Hillary Clinton.

– Vi är övertygade om att centralpunkten i världens ekonomi under det här århundradet kommer att bli Asien Stilla havsregionen, sa Clinton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".