Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Burma

Suu Kyis parti tvekar om parlamentsval

Publicerat lördag 12 november 2011 kl 16.52
Intensiv debatt inom partiet
(2:25 min)
Win Htein, tidigare politisk fånge, är en av Aung San Suu Kyis närmaste medarbetare. Foto: Sveriges Radios korrespondent.

I Burma är demokratiledaren Aung San Suu Kyi och hennes parti nära ett beslut om det ska låta registrera sitt parti och ställa upp i fyllnadsval till parlamentet senare i år .I så fall kan Suu Kyi själv väljas till parlamentsledamot.  En av hennes närmaste medarbetare säger att Suu Kyi just nu brottas med beslutet.

– Det är ett dilemma. En del ber mig uppmana henne att delta, andra är starkt emot att hon ställer upp i det kommande valet, säger Win Htein, som är Aung San Suu Kyis stabschef till Ekot.

– Själv har hon inte bestämt sig än.

Inom Aung San Suu Kyis parti, NLD, rasar också en intensiv debatt om partiet över huvud taget bör låta registrera sig igen, efter år av trakasserier från regimen.

En del fruktar att det vore en fälla, för att suga in partiet i generalernas plan för att behålla makten. Detta trots att Burma sedan i våras styrs av en formellt civil regering.

Win Htein, som själv varit politisk fånge i över 20 år, är för att partiet låter registrera sig. Ett definitivt beslut väntas på fredag.

– Det är dags nu. Stora förändringar har skett efter att Aung San Suu Kyi släpptes från husarresten för ett år sedan.

Det finns kritik från en del demokratiakvister över att Suu Kyi haft hemliga överläggningar med de styrande, däribland ett timslångt möte med exgeneralen Thein Sein, som nu är president. Men många sätter sin tilit till Suu Kyi, som efter mötet sa att hon tror att presidenten är uppriktig när han säger att han vill demokratisera landet.

Bedömare här säger att presidenten nu verkar vilja inkludera Suu Kyi och NLD i en gradvis normalisering av landets politik, delvis för att få västländers sanktioner hävda. Suu Kyi och presidenten verkar ha etablerat en bra relation.

Win Htein avslöjar att presidenten efter en officiell resa till Indien skickade en gåva till Suu Kyi, ett foto med buddhistiskt motiv.

– Det betyder att han vill vidmakthålla sin relation med henne.

NLD är uppmuntrat över att regimen hävt ett mångårigt reseförbud för partiets medlemmar. Själv var Win Htein nyligen på en konferens i Indonesien.

Partiet har också skickat jurister på konferens till Stockholm och ungdomsaktivister på utbildning i Bangkok,  ytterligare tecken på att de styrande i Burma är redo att ge NLD större utrymme.

Win Htein avslöjar också att partitopparna internt överväger att rekommendera Suu Kyi att göra sin första utlandsresa på decennier inom några månader. Den skulle gå först till Norge, som gav henne Nobels fredspris, sedan till England och därefter Schweiz för en årlig konferens med internationella ledare:

– Vi överväger att ge henne rådet att besöka World Economic Forum, där världsledare och ekonomiska centralfigurer samlas för att utformar politik. Det skulle vara mycket bra både för Burma och för henne att få möta dessa ledare.

Enligt Win Htein har Burmas nya styrande insett att de och armén som backar dem inte kan uppnå full legitimitet utan att Aung San Suu Kyi och hennes parti involveras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".