Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skuldsatta barns föräldrar kan stämmas

Publicerat torsdag 30 september 2004 kl 17.45

Från och med den 1 oktober sker en lagändring som syftar till att ge skuldsatta barn ökat skydd. Lagändringen kan i förlängningen innebära att föräldrar till det skuldsatta barnet stäms inför domstol.

Lagändringen innebär att kronofogdemyndigheten blir skyldig att rapportera till kommunens överförmyndare, varje gång ett barn hamnar i deras register. Överförmyndaren kan sedan vidta åtgärder.

– Det första steget är att de skriver brev till föräldrarna där de försöker få föräldrarna att betala på frivillig väg, säger Åke Lundholm på Skatteverkets kronofogdeavdelning.

– Steg nummer två skulle kunna vara att man med hjälp av tingsrätten förordnar en god man som kan föra barnets talan och som kan ha hand om barnets ekonomi. I allra värsta fall kan föräldrarna stämmas i tingsrätten, säger han.

Barnen skuldsätts medvetet
Det kan tyckas märkligt med barn som har skatteskulder, böter, felparkeringsavgifter och obetalda fordonsskatter.

Förklaringen är allt som oftast att föräldrarna medvetet skrivit över en bil i barnets namn eller råkat skriva på ett papper som gjort barnet betalningsskyldigt.

Idag finns över 5 000 barn registrerade hos kronofogden och den sammanlagda skulden ligger runt 39 miljoner kronor.

Barnombudsmannen har länge krävt nya åtgärder och välkomnar lagändringen

”Viktigt att kronofogden kan reagera”
– De flesta barn vet inte att de har skulder eller finns i kronofogdens register förrän den dag de blir vuxna och fyller 18 år. Då hamnar de i den situationen att de inte får teckna ett hyresavtal eller telefonabonnemang, säger Barnombudsmannen Lena Nyberg.

– I vissa fall blir man också förhindrad att ta vilket jobb som helst. Det är väldigt viktigt att man från kronfogden kan reagera och undviker att barnet hamnar i skuld igen, säger hon.

Jesper Henricson
jesper.henricson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".