Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Wallström fick frågor om EU-grundlagen

Publicerat torsdag 30 september 2004 kl 16.22
Margot Wallström.

På torsdagen utfrågades Sveriges EU-kommissionär Margot Wallström av Europaparlamentet. Det tre timmar långa förhöret dominerades av EU:s nya grundlag och huruvida Margot Wallström ska få alla EU:s länder att säga ja till grundlagen.

– Min roll är inte att föra ut propaganda eftersom demokratin inte kan köpas, sa Margot Wallström, som under utfrågningen talade både engelska och svenska.

Margot Wallströms nya tänkta roll är att vara en den Europeiska unionens högsta informationschef, men på torsdagen verkade grundlagskommissionär vara en mer passande titel.

– Kommissionens roll är att förse medborgarna med en saklig information, sa Margot Wallström när hon beskrev EU-kommissionens roll.

Tvivel om kommissionens vilja
Det här fick en del ledamöter att tvivla på om alla i kommissionen verkligen vill ha en ny grundlag för EU.

– Jag har mycket svårt att föreställa mig att inte alla kommissionärer kommer att delta aktivt i en debatt om det nya konstitutionella fördraget. Jag tror inte att det är någon som kommer att tala emot, som kommer att finnas på nejsidan.

Men hur mycket pengar nejsidorna i folkomröstningarna ska få tänker inte EU-kommissionen lägga sig i.

– De exakta reglerna för detta och hur man fördelar pengar i ett enskilt medlemsland är inte kommissionens roll, utan det ska man göra i medlemslandet. Jag anser att det är deras ansvar.

Fråga om svensk folkomröstning
Och så var det frågan om den svenska regeringen borde se till så att det blir svensk folkomröstning om EU-grundlagen. Det var Junilistans Lars Wohlin som ställde frågan.

– Är det inte bra om du kunde rekommendera länderna att ha folkomröstningar för att vinna den legitimitet som behövs?

– Nej, jag tror inte, herr Wohlin, att det är kommissionens sak att tala om för medlemsländerna hur de ska organisera en demokratisk och öppen debatt, svarade Margot Wallström.

Herman Melzer, Bryssel
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".