Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Diplomater kvitterade ut för stora bidrag

Publicerat fredag 1 oktober 2004 kl 12.00

Höga diplomater har kvitterat ut hundratusentals kronor för mycket i bidrag. Diplomaterna har fått så kallade medföljandetillägg trots att deras fruar bott någon annanstans.

Utrikesdepartementets expeditionschef Per Thöresson är bekymrad.

– Jag tycker inte att det är bra. Vi bestämde att det här måste vi gå till botten med och undersöka vad som har hänt och se till att det inte upprepas. Sedan kommer vi att följa upp de här enskilda fallen också på lämpligt sätt, säger han.

Vid en inspektion i våras upptäckte tjänstemän från utrikesdepartementet, UD, att varken Per Wallén, andreman på ambassaden i Helsingfors, eller Michael Odevall, vid den tiden en av de högsta företrädarna för ambassaden i Rom, hade sina fruar boende hos sig. Men de kvitterade ut så kallat medföljandetillägg för fruarna. Det är ett brott mot gällande regler att inte upplysa om de verkliga förhållandena.

Fråga för ansvarsnämnd
Frågan får troligen fortsättning i regeringskansliets personalansvarsnämnd. Det säger utrikesdepartementets expeditionschef Per Thöresson.

– Man kan besluta om löneavdrag eller en varning. Man kan också besluta om att föra de här fallen vidare till åklagare om den bedömningen görs, säger Per Thöresson.

Enligt UD:s beräkningar har Wallén tagit emot knappt 200 000 kronor för mycket under två år, medan Odevall fått knappt 120 000 kronor för mycket. Inspektörerna från UD upptäckte också ett tredje fall där en lägre tjänsteman fått 150 000 i medföljandetillägg, trots att hennes man bodde på annan ort.

Sedan det hela upptäcktes har UD skickat ut förfrågningar om hur det ser ut med de medföljande till Sveriges alla ambassader i utlandet och håller som bäst på att sammanställa svaren.

Ändrade rutiner
Rutinerna för hur de anställda ska anmäla familjeförhållandena har också ändrats. Tidigare räckte det med att lämna uppgifter när man började sitt jobb, men med skyldighet att anmäla förändrade förhållanden. De nya reglerna innebär att all personal nu måste lämna aktuella uppgifter varje år.

– Det gamla systemet har visat sig inte vara tillräckligt hållbart och det är ju väldigt viktigt att vi kan visa att vi vidtar åtgärder när vi upptäcker sådant som inte fungerar. Det är ju trots allt skattebetalarnas pengar det handlar om, säger Per Thöresson.

”Slarv”
Ekot har sökt Michael Odewall för en kommentar utan framgång. Per Wallén vill inte ställa upp på en intervju.

I en artikel i Svenska dagbladet säger de båda att det aldrig varit deras mening att tillskansa sig pengar de inte har rätt till utan att det hela i stället beror på glömska och slarv.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".