Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya regler för jourläkare föreslås i EU

Publicerat fredag 1 oktober 2004 kl 18.09
Långa jourpass även i framtiden.

EU förslår en ny arbetstidslagstiftning. Förslaget kommer sedan flera domar i EG-domstolen slagit fast att läkarnas långa jourpass i Sverige och andra EU-länder är olagliga. Enligt den nya lagen ska läkarnas långa jourpass kunna fortsätta.

Landstingen som befarat att de skkulle behöva anställa tusentals nya läkare kan andas ut.

Sedan EG-domstolen för en tid sedan slog fast att läkares jourtid enligt gällande EU-regler ska räknas som arbetstid har Sverige och andra länder gjort vad de har kunnat för att få nya regler på plats.

Det skulle bli alldeles för dyrt att räkna jourtid som arbetstid, har det hetat från regeringarna runt om i EU. Enligt EU-kommissionens nya lagförslag ska sjukhusen helt lagligt kunna fortsätta med läkarnas långa jourpass.

Arbetslivsminister Hans Karlsson är nöjd med den här delen av det nya lagförslaget. Han är däremot mycket kritisk mot att det också föreslås bli möjligt för de EU-länder som så vill att helt strunta i de gemensamma bestämmelserna om arbetstider i EU. Därför tänker han inte rösta för förslaget när det ska diskuteras i Bryssel på måndag.

– Vi kan inte acceptera det så som det ser ut idag. Det finns en undantagsregel i det som är oacceptabel för oss. Däremot när det gäller jourtiden och lösningarna på det så innehåller det här förslaget den lösning som vi själva har förfäktat. Den innebär att de problem vi har kring jourtiden idag kommer att lösas upp med ledning av domstolens rättstillämpning, säger Hans Karlsson.

Är det verkligen bra att svenska läkare kan arbeta jour så långa arbetsveckor som sker idag?

– Det här stärker läkarnas situation i förhållande till vad som har gällt förut. Dock inte så mycket att det är risk för störningar i sjukvården vilket är läget idag om vi inte ändrar på detta. Det krävs helt enkelt fler läkare idag, som vi inte har, om man skulle gå på EG-rättens tillämpning idag. Det här är en bra avvägning som nu har gjorts, säger arbetslivsminister Hans Karlsson.

Annika Ström-Melin
annika.strom-melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".