Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Afghaner sätter hoppet till valet

Publicerat lördag 2 oktober 2004 kl 11.26
Rahmat är glad över tat få rösta.

Hoten vilar tungt över nästa veckas historiska första afghanska presidentval efter en blodig månad med ett dussintal dödade var och varannan dag i attacker av talibaner och al-Qaida som lovat göra allt för att få valet att sluta i kaos.

Men de flesta afghaner drömmer ändå om att valet ska innebära början till en ny och fredlig era för deras sargade land, rapporterar SR:s utsände från den afghanska huvudstaden Kabul.

Gamle Rahmat, Rahmat ”Big” som vi kallar honom, tackar Gud att livet i Kabul nu är bättre än på många, många år. Det har blivit bättre sedan talibanerna kastades ut men han hoppas, att nu ska det bli ännu bättre.

Bevarar skärvor
Rahmat bär på en hemlighet, för alla utom några få, en historia om ett stycke utsökt kinesiskt porslin han vårdade åt en utländsk familj här för mycket länge sedan.

Han stred som miljoner andra mot Sovjets ockupation och drömde om fred.

Mujahedin segrade men valde fortsatt strid och sköt Kabul till ruiner och i en missriktad salva, hans kinesiska porslin till skärvor. Nya krig, talibaner, och krig igen och han bevarade, fullständigt irrationellt skärvorna för att, som han sa, bevara minnet av sin dröm.

Stor sak att rösta i Afghanistan
Han skiner som en sol och talar om det alldeles otroliga, att han ska få rösta, att han ska få välja sin president.

Det här valet liknar inte mycket annat. Det skulle i så fall vara Sydafrikas första fria.

Men Afghanistan är i mycket sämre skick. Det ligger i världsstatistikens botten i praktiskt taget allt. Det har i ett kvartssekel haft världens största flyktingbefolkning. Sönderskjutet, minerat och laglöst, terroriserat av världens mest extrema fundamentalister. Slutligen, efter 11:e septemberattackerna, återupptäckt av världen och given en ny chans.

Säkerhet framför allt
Jag har talat med mängder av människor här de senaste dagarna. Det är ett ord som alltid återkommer: säkerhet, säkerhet. Det vill säga fred och nationell endräkt.

Gamle Rahmat ställer som påfallande många andra här, sitt hopp till den sittande interimspresidenten Karzai.

Han är en god man, han kan ge oss säkerhet, hoppas den gamle krigsinvaliden som förutom sitt högra ben förlorat tre söner i de senaste 23 årens krigande och han hoppas att han slutligen ska kunna kasta de så länge, fullständigt irrationellt, bevarade skärvorna av ett kinesiskt porslin som hjälpt honom hålla minnet av en dröm levande.

Bengt Therner, Kabul
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".