Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skatterna kan splittra de borgerliga

Publicerat lördag 2 oktober 2004 kl 12.14

De borgerliga partierna vill visa upp enighet i många frågor men snart behandlas en fråga i riksdagen där de fyra borgerliga inte kommer kunna enas. Det handlar om skatteutjämningen, att rikare kommuner betalar till fattigare.

Till hösten kommer riksdagen att behandla regeringens förslag till ett nytt skatteutjämningssystem mellan rikare och fattigare kommuner, ett förslag som kan visa på sprickor i det borgerliga blocket.

I utredningen som föregick lagförslaget sa centerns ledamot i princip ja till förslaget som presenterades. Moderaterna däremot sa ett kraftfullt nej, men nu när frågan ska behandlas i riksdagen har de närmat sig varandra.

Säger att glappet minskat
Därmed liknar skatteutjämningsfrågan försvarsfrågan där centern lämnade socialdemokraterna och slog sig ihop med det borgerliga blocket.

Roger Tiefensee är centerpartiets ekonomiska talesman och säger att glappet mellan centern och moderaterna i skatteutjämningsfrågan nu är mindre än tidigare.

– Om man ser för tre – fyra år sedan så var det gigantiskt stort. Vi hade helt olika ingångar. Det som jag upplever nu med den nya moderata partiledningen, är att man har insett att den retorik där man förespeglade att man ska ta bort skatteutjämningssystemet inte kan genomföras i praktiken utan man måste hitta lösningar som håller, både för Stockholmsregionen och för hela landet, säger han.

Moderaterna vill att staten betalar
Fortfarande skiljer sig centern och moderaterna åt. Centern vill ha en utformning där man med skattetekniska lösningar minskar glappet mellan rika och fattiga kommuner.

Moderaternas långsiktiga lösning däremot är att staten finansierar fler av kommunernas åtaganden och därmed minskar behovet av utjämning.

Men moderaterna håller på att ändra sin politik genom att arbeta fram lösningar som snabbt går att genomföra vid ett maktskifte.

– Det handlar hela tiden om att försöka utveckla politiken så att den bättre möter behoven. Men det finns också en begränsning för hur mycket pengar man kan lägga in i det kommunala utjämningssystemet, säger Mikael Odenberg, moderaternas ekonomiske talesman.

– Ett allmänt intryck är väl att avstånden har krympt. Men det finns lite olika tekniska utformningar av systemen. Det gör väl att det finns ett behov att inom ramen för ”Allians för Sverige” att diskutera utformningen på lång sikt av den kommunala skatteutjämningen, säger han.

Motförslagen kan saknas
Vid höstens riksdagsbehandling av skatteutjämningförslaget kommer de borgerliga troligen bara lyckas skriva ihop sig om att regeringens förslag är dåligt utan att hitta ett enat motförslag.

– Eftersom inget av partierna egentligen är klart över hur vi vill ha det nya. Det pågår ett internt arbete men eftersom inget av partierna är klara, tror jag att det är dumt att koka ihop sig om en kompromiss i riksdagen när det inte behövs just nu, säger centerns Roger Tiefensee.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".