Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt få jobb som kvinnlig civilingenjör

Publicerat måndag 4 oktober 2004 kl 06.00

Det är svårare för kvinnliga civilingenjörer än manliga att få jobb. Det visar en undersökning som Civilingenjörsförbundet gjort bland de som tog examen förra året. (P3 Front)

Trots att både näringslivet och högskolorna gemensamt jobbat för att få in fler kvinnor i yrket har de det tuffare på arbetsmarknaden än männen.

Magdalena gick arbetslös i ett år innan hon fick en projektanställning på sex månader.

– Det känns som att tiden står still, ingenting händer. Jag gick ett år och man drar ner på det sociala umgänget. Man får alltid frågor om vad man gör. På slutet blev det mest att jag försökte säga att jag var arbetssökande och inte arbetslös för det låter inte lika negativt, säger hon.

Hur många jobb sökte du?

– Jag sökte 150–200 jobb.

Näringslivet har under flera år samarbetat med både gymnasier och högskolor för att få fler kvinnor att vilja läsa tekniska utbildningar och det har lyckats.

I dag finns det fler kvinnor på de tekniska högskolorna. Men när de kommer ut i arbetslivet är det inte lika lätt. Trots uttalade ambitioner om att försöka jämna ut könsskillnaderna bland civilingenjörer och trots att en stor majoritet av dem som jobbar fortfarande är män, är arbetslösheten bland nyutexaminerade kvinnor högre än för män.

Kvinnor söker fler jobb
Enligt siffror som Civilingenjörsförbundet tagit fram för Sveriges Radio, är 14,5 procent av kvinnorna som tog sin examen förra året arbetslösa, mot 13 procent av männen.

Det är också vanligare att kvinnor söker fler jobb än män innan de till slut får ett.

Fredrik fick jobb redan innan han fått ut sin examen.

– Det var väl lite förvånande kanske men det var inget som jag var jätteförvånad över. Man får ju ta chansen när man får den. Om man känner någon i företaget har man en klar fördel. Man kommer ju ofta på intervju just för att du känner någon, säger han.

”Män skapar lättare kontakter”
Det kan finnas flera anledningar till att det är svårare för kvinnor än för män att få jobb. Bland annat så läser fler kvinnor bioteknik, där arbetslösheten generellt är högre.

Magdalena säger att män kanske lättare skapar kontakter eftersom fler män redan finns ute på arbetsmarknaden.

– Det kan ju vara så att killarna inte är lika rädda för att stöta på. Som tjej vill man ju, eller jag i alla fall, inte ligga på för mycket men samtidigt kan man ju tycka att man inget har att förlora. Det har att göra med hur man själv känner sig, säger hon.

Tove Leffler
tove.leffler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".